Огромна власт се крие в регулаторите. По-голяма власт се крие в регулаторите, отколкото в правителството. Това заяви бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти за актуалните политически теми. Коментарът си той направи след официалното представяне на медицинския хеликоптер.

Той обясни, че откакто ПП са в политиката, говорят за смяна в службите. Огромен приоритет пред сглобката остава регулаторите. Докато не са реформирани има опасението, че не взимат правилните решения, посочи Петков. Докато ПП-ДБ са в политиката трябва да има прозрачно регулатори, независими от политиците, изтъкна той. Следващата цел след регулаторите е съдебната система.

Според него преговорите с ГЕРБ-СДС за регулаторите и ротацията са сложни. Обаче са влезли как ще изглежда правителството след ротацията.

Кирил Петков даде да се разбере, че първият преговорен фокус е за правителството. Ротацията ще я има, а ДПС ясно са казали, че няма участват с министри или зам.-министри в ротацията, добави той.

ДБ не бързат толкова с регулаторите, колкото притеснения Кирил Петков

ДБ не бързат толкова с регулаторите, колкото притеснения Кирил Петков

Според Ивайло Мирчев първо трябва да се уточни механизмът за промяната в състава им

Запитан от News.bg ще участват ли ДПС в регулаторите, за сметка на правителството, Петков заяви, че има изисквания за по-големи мнозинства и ще се влезе в разговори с формацията на Делян Пеевски. В регулаторите не трябва да има политически назначения, настоя Кирил Петков.

Той призова и гражданите да следят регулаторите, не толкова самото правителство, защото в тях е концентрирана перманентната власт. Регулаторите са толкова важни колкото министерствата, каза още Петков.

За разменените удари днес в парламента, въпреки че не бяха уловени от камерите, Петков заяви, че поведението на Радостин Василев е просташко. Ще има наказание от председателя на Народното събрание Росен Желязков спрямо Радостин Василев и неговата проява. Петков не знае какъв е поводът Василев да удари друг народен представител.

За срещата си с бизнесмена Спас Русев, Петков заяви, че Русев не е искал нищо конкретно от него за КЗК. Той е получил обаждане просто да се видят в столичен хотел, но определена медия започнала да го гони с телефон (ПИК - б.р.).

Кирил Петков и ПП се разбързаха да сменят КЗК

Кирил Петков и ПП се разбързаха да сменят КЗК

Депутатът настоя и за бърза реформа в службите