За близо две години на власт ПП-ДБ са постигнали успехи в борбата с бедността и в съдебната система. Раждаемостта в България се увеличила и 42 000 души от чужбина са се завърнали в страната ни. Това е отбелязал Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ, в разговор, заедно с бившия премиер Николай Денков, за Анадолската агенция.

В материала, който е публикуван на 11 юни, Денков и Петков са коментирали различни теми като войната в Украйна, отношенията между България и Турция, съдебната система в България, както и политиката на асимилация и концентрационните лагери срещу турци и мюсюлмани до 1989 г. от комунистическите елити.

Денков е заявил, че "мога да кажа, че работихме изключително добре и работим изключително добре с Турция във всички аспекти на нашите двустранни отношения". От своя страна Петков е казал, че "Турция, като най-голямата страна в региона, има голяма роля".

ПП-ДБ се събират да осмислят ситуацията след вота в дълбочина

ПП-ДБ се събират да осмислят ситуацията след вота в дълбочина

Но продължават промяната на страната като силна и градивна опозиция

"Имаме над 300 000 души в Турция, които могат да гласуват. Най-добрият начин за Турция, за българските турци в Турция и за техните роднини от другата страна на границата е България да бъде стабилна, България да бъде демократична, България да има институции и бедното население на селските райони в България с български турци да процъфтява", добавя още Петков.

Относно политиката на асимилация и концентрационните лагери срещу турци и мюсюлмани до 1989 г. от комунистическите елити Петков е припомнил и насилствената смяната на имената на хората. "Моите баба и дядо също са били в трудовите лагери по време на комунизма.", е казал лидерът на "Продължаваме промяната".

За наказанията на виновните Петков е изтъкнал, че системата на прокуратурата и съдилищата е старата.

След това бившият премиер Николай Денков също се изказва за концлагерите, в които са били измъчвани противниците на комунистическия режим, в това число и турците мюсюлмани. "Това, което направихме в последния парламент например, беше да подкрепим идеята да се облекчат процедурите, условията за пенсиониране на хората, пострадали от този режим", коментирал той.

И Денков обърна внимание на съдебната система, като е каза, че тя не работи както трябва: "За съжаление в България не можахме да решим проблема с тези, които действително са извършили тези деяния и не само за турците, беше и за другите български дисиденти. И това е нещо, което не можахме да разрешим. Така че това е нещо, което не успяхме и не беше конкретно за вашия случай, беше общо", добави той.

Засегната е и темата за войната в Украйна. Кирил Петков е подчертал, че смята за правилно това, че е помогнал на украинците, а Николай Денков, говорейки за възможността руско-украинската война да се разпространи в Европа, казва, че всички европейски политици осъзнават необходимостта от предпазливост в това отношение.

Христо Иванов хвърли оставка
Обновена

Христо Иванов хвърли оставка

Той няма да влезе и като депутат в следващото Народно събрание