Политически мотив вижда в почти трикратното орязване на заплатата си кметът на Ново село, разказа той пред Нова телевизия. „Срещу мен има политическа атака, защото съм против изграждането на сметище”. Така кметът на пловдивското Ново село Тодор Атанасов обясни намаляването на заплатата му с цели 700 лева. Сега управникът вече ще получава минималното възнаграждение от 420 лева.

Общинските съветници, които са взели решението за финансовото наказание, са категорични, че то е заради системно неявяване на работа. Според получен в общината сигнал, Атанасов работел за съселяните си от личния си джип, а не от кабинета си.

Нападат ме и защото не подкрепих кмета на общината на изборите”, каза още Атанасов пред свои поддръжници, събрали се на протест в негова защита в четвъртък сутринта.

Кметът на Стамболийски Георги Мараджийски отрече всички обвинения на Атанасов. И поясни, че общината изобщо не е взимала решение за разполагане на сметище в Ново село. Имало идея за изграждане само на компостираща инсталация. Мараджийски обвини управникът на Ново село и в „диктатура”, която траела вече цели 32 години.

Атанасов ще обжалва наказанието си в съда, а общинският градоначалник поставя видеокамери в пет села, за да следи кога кметовете им отиват на работа и в колко часа си тръгват.

След няколко проверки, че кметът не ходи на работа, общинският градоначалник Мараджийски поискал за наказание местният парламент да намали три пъти заплатата му.

Малко по-рано стана ясно, че Тодор Атанасов е кмет на селото от 30-години, печели 8-ми мандат. Не отрича, че често пътува с джипа си, но за да наблюдавал дали работниците от временната заетост изпълняват задълженията си.

„От тези 150 души всеки трябва да работи по 14 дни. Вие разбирате колко работа трябва да им намеря и в тази връзка тук аз няма какво да правя. 30-години не е имало ден, в който аз безпричинно да отсъствам”, защити се кметът на село Ново село Тодор Атанасов.

По думите му орязването на заплатата е политически ход, защото останал верен на БСП и отказал да премине в редиците на ГЕРБ.