На шествие в София кметове и представители на общински съвети поискаха промяна на текстове от Наказателния кодекс и така да се изясни статутът на кмета като статут на длъжностно лице, предаде БНР.

Целта е да се гарантира по-голяма тежест на наказанията срещу длъжностни лица, включително и на представители на местната власт.

Този следобед контактна група, включваща председателя на управителния съвет на Националното сдружение на общините в България Красимир Мирев, тримата му заместници и кметовете на Каварна и Видин Цонко Цонев и Иван Ценов ще внесат предложението си за промяна в Наказателния кодекс на среща с премиера Сергей Станишев, съобщи правителствената пресслужба. 

Кметовете, които се бяха събрали пред храм-паметника "Александър Невски" и продължиха шествието си по улиците на София до Народния театър, заявиха, че защитата на интересите на общността все по-често влиза в конфликт с отделни частни интереси.

Убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков ги кара да поискат и да окажат категоричната подкрепа на институциите, призвани да защитават реда и сигурността в страната.

Представителите на местната власт настояха отново за реална децентрализация. Те призоваха за създаване на трайна нетърпимост срещу престъпността и насилието, както и срещу усещането за безнаказаност на престъпниците.