Седемте точки на ПП/ДБ трябва да бъдат доста по-добре юридически издържани, за да предизвикат едно и също звучене. Най-чистият вариант е да има такъв текст, който да може при спор да се обръщат към него и да води до разрушаване на спора. Как ще бъде наречен документът е без значение - дали ще е споразумение, дали ще е договор, дали ще е пакт за ненападение, вече е въпрос на интерпретация.

Това заяви преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова пред журналисти до сградата на Народното събрание. Тя уточни, че не е присъствала по време на срещата на ГЕРБ с правосъдния министър Атанас Славов, а е била по друга работа в парламента, но каква точно - не стана ясно.

Тя обясни, че документът, който трябва да подпишат ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ трябва да е такъв, за да предизвика еднакво звучене и от двете страни - да се чувстват длъжни да го спазват. Всяко друго нещо може да води до по-свободно поведение и от едната, и от другата парламентарна група, уточни доц. Киселова.

Борисов с контраусловие към ПП/ДБ: Да разпишем официално коалиционно споразумение

Борисов с контраусловие към ПП/ДБ: Да разпишем официално коалиционно споразумение

ПП/ДБ най-накрая разбрали, че трябва да се работи както в Европа

Относно конституционните разговори, за промени в Конституцията, които се водят между ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС, доц. Наталия Киселова коментира, че е възможно да бъде променена Конституцията и преди избора на нов главен прокурор, в зависимост от гласовете, които успеят да съберат партиите.

Тя добави, че не е била търсена от партиите за конституционните промени, първо трябва решат какви промени искат да направят в Основния закон. "Иначе всичко друго би било два пъти да се крои една и съща дреха", сравни доц. Киселова, която уточни, че една промяна в Конституцията може да бъде проведена и за два, и за пет месеца. Ако има мнозинство от 180 депутати е възможно промените в Конституцията минат за 2 месеца, но ако има 160 депутатски гласа, то тогава процедурата за промени в Конституцията са 5 месеца, каза доц. Киселова.

ГЕРБ не приемат ултиматуми, но могат да измислят 127 точки на ПП/ДБ

ГЕРБ не приемат ултиматуми, но могат да измислят 127 точки на ПП/ДБ

От партията настояват за коалиционно споразумение с ясно разписани механизми