Депутатите от 47-то Народно събрание създадоха Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства, относно газопроводи за пренос на природен газ от Руската федерация - "Южен поток" и "Балкански поток" и причините за забавяне на Междусистемна газова връзка Гърция - България.

Народните представители гласуваха с 219 гласа "за", въздържали се - 1 и без нито един против.

Вносители на проекторешението са депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и група народни представители. Временната комисия трябва да работи един месец. 

С хронометър депутати предлагат комисия за цените на бензина

С хронометър депутати предлагат комисия за цените на бензина

Две предложения обсъждат – на ДБ и на ГЕРБ

Председател на временната комисия ще е Иван Манев от ПП, а членове стават - Петър Кулински (ПП), Теменужка Петкова и Жечо Станков (ГЕРБ), Станислав Атанасов и Рамадан Аталай (ДПС), Филип Попов и Драгомир Стойнев (БСП), Снежанка Траянска и Пламен Абровски (ИТН), Петър Маринов и Зарко Маринов (ДБ) и Цончо Ганев и Искра Михайлова (Възраждане).

Докато депутатите дебатираха за създаването на комисията бившият зам.-енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Жечо Станков заяви, че премиерът в оставка Кирил Петков продължава с внушенията за газопроводите - преди дни станали свидетели на церемония по приключването на работата на интерконектора между Гърция и България, въпреки че нямало издаден Акт 15 (актът, удостоверяващ, че строително-монтажните работи по проект са приключили). Тази комисия трябва да разсее внушенията, че интерконекторът България-Гърция не се строял 12 години.

Борисов кани президента на Азербайджан у нас да разгледа газовия интерконектор

Борисов кани президента на Азербайджан у нас да разгледа газовия интерконектор

Премиерът изтъкна отличното сътрудничество между двете страни

Времената комисия трябва да установи започването на проекта при през всичките му етапи, взимането на финалното инвестиционно решение през 2015 г., през обществените поръчки, подписването на договорите и приключването на проекта, който трябвало да бъде завършен през 2021 г.

За Балкански поток времената комисия трябва да информира, че е 100% държавна собственост. Диверсифицирани ли са на 100% или не доставките на газ - отговор на този въпрос също трябва да даде комисията.

"Габърчето в обувката ще дойде януари месец догодина с фактура от 3 млрд. лв. държавата трябва да плати за поръчани, но невзето количества газ", предупреди Станков.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова се надява по отношение на проекта "Балкански поток" да бъде прочетено решението на 44-тия парламент затова какви са условията и задачите при реализацията на проекта. Тя се надява още да стане ясно как са проведени обществените поръчки, да стане ясно решението на КЕВР, където много ясно било посочено каква е нормата на възвръщаемост на проекта и да стане ясно, че проектът е изцяло български.

По този проект не ние плащаме на "Газпром", а руската компания плаща на нас, посочи Теменужка Петкова. Тя се надява да стане ясно, че проектът е построен без нито един лев от държавния бюджет. "Уважаеми колеги, вие сигурно имате прекрасно образование, но няма как да делите проектите на добри и лоши. Подобни разделителни линии да чертаете за български проект, това най-малко може да го каже човек, който не е запознат", обърна се тя към депутатите на ПП.

Теменужка Петкова се надява във времената комисия да бъде оценено всичко, което трите правителства на Бойко Борисов направили и за интерконектора Гърция-България. Тя се надява още да стане ясно какво точно е завъртял премиерът в оставка Кирил Петков преди няколко дни при официалното му откриване.

ДПС подкрепя напълно работата на временната комисия - "Всичко трябва да бъде изследвано, настоя Мустафа Карадайъ и посочи, че комисията трябва да се включи и с предложения за още действия за гарантиране на националната енергийна сигурност.

Мартин Димитров от ДБ запита как така "Балкански" поток е бил построен за една година, докато за гръцката връзка са били нужни 10 години, за да бъде завършен?