Георги Гатев е освободен предсрочно от поста на зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Това решиха депутатите от Комисията за контрол върху службите.

В началото на годината тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев срещу решението на ДАНС за отнемане на разрешението му за достъп до класифицирана информация.

Това е и причината за предсрочното му освобождаване, както обясни председателят на парламентарната комисия за контрол върху службите Димитър Лазаров. Ако решението за освобождаването на Гатев бъде прието и в пленарна зала, то в едномесечен срок трябва да бъде избран друг член на бюрото за контрол върху подслушванията.

Димитър Лазаров увери, че отстраняването на Георги Гатев няма да се отрази върху работата на Бюрото.

Отхвърлиха жалбата на Георги Гатев срещу решението на ДАНС

Отхвърлиха жалбата на Георги Гатев срещу решението на ДАНС

Гатев ще обжалва решението пред ВАС

Допускът за класифицирана информация на Георги Гатев беше отнет през лятото на 2017 г. след намесата на прокуратурата. Тя сезира ДАНС с твърдения, че Гатев е съветвал обвиняеми и подсъдими как да подават заявленията си пред бюрото.

От своя страна родното ФБР отне допуска на Гатев, а ДКСИ потвърди решението на агенцията. Георги Гатев, който е адвокат по професия и беше член на ВСС в периода 2007 - 2012 г., обжалва пред ВАС, като направи искане съдът да изиска преписката, по която се е произнесла ДКСИ, за да може да се прецени на база на какви факти е взето решението на комисията.

Атаката срещу Гатев дойде, след като той и председателят на бюрото Бойко Рашков влязоха в конфликт с главния прокурор и ДАНС заради практиката на двете институции в подслушването и следенето.

Цацаров иска ново изслушване пред депутати на Бойко Рашков и колегите му

Цацаров иска ново изслушване пред депутати на Бойко Рашков и колегите му

На открито за медиите заседание на ресорните комисии

Рашков в прав текст обвини миналото лято прокуратурата и родното ФБР, че възпрепятстват работата на повереното му бюро. Стигна се до изслушване на Бойко Рашков в парламента и до очна ставка между него и главния прокурор Сотир Цацаров.

След това от БСП поискаха да чуят в пленарна зала ръководителя на Бюрото Бойко Рашков. През лятото Бойко Рашков отправи критики към ДАНС и прокуратурата заради отнетия допуск до класифицирана информация на Георги Гатев, член на бюрото.

През юли 20137 г. в звено "Антикорупция" на Софийска градска прокуратура е пристигнал сигнал от Държавна агенция "Национална сигурност", че член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) нарушава служебните си задължения като е съветвал обвиняем как да подаде жалба.