Първото заседание на смесената комисия на учени от България и Македония се проведе днес. Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси бе създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

"Най-важното е сега да установите дух на доверие и дори и да имате спорове, да се придържаме към Договора", каза в приветствието си министър Захариева. "Нека следваме не само буквата на договора, но и духа му", призова още тя, изказвайки надеждата си след като политиците са преодоляли различията, това да направят и историците.

Решаването на историческите проблеми с Македония ще е бавно, трудно и дълго

Решаването на историческите проблеми с Македония ще е бавно, трудно и дълго

Това прогнозира проф. Иван Илчев

 

"Мисля, че сега всички имаме нужда от отговорност и кураж, да признаем очевидните грешки от миналото и от двете страни, за да живеем заедно и да мислим за младите хора", каза първият дипломат на България.

Политиците очакват от комисията резултати, затова и Захариева подкани учените в нея да започнат работа с общите лица и събития, които двете страни могат да честват, преди да преминат към преразглеждане на учебниците по история.

Съпредседател на комисията от българска страна е професор Ангел Димитров, първият посланик на България в Република Македония. Сред членовете са професорите Иван Илчев и Кирил Топалов, доцентите Наум Кайчев и Даниел Вачков и други. Всички участници са с доказана научна и професионална репутация, а някои - и с дипломатически опит.

Целта на учените е да допринесат за обективното тълкуване на исторически събития и отразяването им в учебниците на двете страни. Комисията представя пред двете правителства ежегоден доклад за работата си.