Нацистката и комунистическата идеология да се запишат редом до фашистката и радикалния ислям като антидемократични идеологии в Наказателния кодекс.

Това искат депутатите Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев, които са внесли предложения за промени в приетия миналата седмица на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който изповядването на фашизъм и радикален ислям се наказва с лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5 000 лева.

Според Славов, Димитров и Андреев действащата норма в Наказателния кодекс оставя впечатлението, че едва ли не фашизмът е най-антидмократичната и най-антихуманната от всички антидемократични идеологии и затова е и изрично упоменат.

„За съжаление, историята е доказала, че по своята античовешка и антихуманна същност и жестокост идеологии като комунистическата и нацистката не отстъпват на фашистката“, пишат в мотивите към законодателната си инициатива народните представители.

Те напомнят още, че комунистическият режим в България е обявен за престъпен със закон от 38-то Народно събрание през 2000 година.

Освен това техният законопроект кореспондира на Резолюция 1481/2006г., приета от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Резолюция на Европейският парламент от 2.04.2009 г, подчертават депутатите.