Ситуацията е изключително сложна, тъй като не става дума само за проблем между Турция и Ирак, но и за световни проблеми и интереси. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред кореспондента на БНР в Благоевград случващото се на турско-иракската граница.

Той подчерта, че България е пряко заплашена като най-близка до конфликта страна.

Ирак се "озъби" на Турция

Ирак се "озъби" на Турция

Турция щяла да бъде третирана като враг

Припомняме, че премиерът на Ирак Хайдер ал Абади предупреди Турция, че ще бъде третирана като враг, ако предизвика сблъсък в Северен Ирак, но същевременно подчерта, че не иска война със северната съседка. Ирак също така настоява Турция да изтегли войските си, разположени в база, северно от Мосул.

"Много ме притеснява турско-иракската, кюрдско-турската, турско-сирийската, руско-американската в Сирия. Всяка една война там пряко ни удря нас. Ние сме пътя, ние сме границата за хубава Европа. Максимум правим", подчерта още Бойко Борисов.

Борисов бил омерзен от записите между "двете каки" и адвоката
Обновена

Борисов бил омерзен от записите между "двете каки" и адвоката

Записът не го бил уязвил

В Благоевград Борисов коментира и темата за бъдещия български еврокомисар. Той бил ясен, но премиерът щял да го обяви след президентските избори.

По думите му с Жан-Клод Юнкер си били дали време, за да могат и те да приключат СЕТА. Около споразумението имало много договори, много напрежение. Освен това до декември имало много време. Затова Борисов не виждал смисъл в навечерието на изборите тази тема дори да се коментира.

Премиерът присъства на откриването на санирани блокове в Благоевград.