Конфликтът в Азовско море несъмнено ще засегне и България. Това заяви пред БНТ бившия евродепутатът и бивш външен министър Ивайло Калфин.

За България конфликтът означава несигурност в непосредствена близост. И всяка несигурност там, въпреки че България не е пряко замесена, няма как да не се отрази върху общата сигурност на региона, посочи Калфин. Според него конфликтът по-скоро ще се затвори на този етап между Русия и Украйна.

Украйна пред Съвета за сигурност: Русия цели пълен контрол върху Азовско море

Украйна пред Съвета за сигурност: Русия цели пълен контрол върху Азовско море

Съветът отхвърли дневния ред, предложен от Русия…

Според евродепутата това няма да бъде единствената подобна провокация.

Калфин: Русия играе по модела на Станиславски - като има пушка на стената, тя ще гръмне. Това се очакваше.

Всичко това е вследствие на анексирането на Крим, тъй като от едната страна на Керченския проток беше украинския Крим, а от другата - руска територия. След анексирането на Крим, Русия построи мост, с който си осигури директна връзка с Кримския полуостров и състави правила как да се преминава през прохода, посочи Калфин.

По думите му Русия е съставила тези правила, защото мостът очевидно е от стратегическа важност и Русия не би могла да допусне инциденти със съоръжението.
"Тези правила не изискват разрешение за преминаване от Черно към Азовско море и обратно, но изискват една поредица от предупреждения, предварителни анонси и така нататък, за да се знае кой, как и по какъв начин преминава", обясни бившият първи дипломат, като добави, че украинските кораби не са направили това.

Великобритания и Франция: Действията на Русия срещу Украйна са недопустими

Великобритания и Франция: Действията на Русия срещу Украйна са недопустими

Москва да освободи задържаните украински моряци...

"Украинските кораби не направиха това нещо. Това е провокация, която... според Украйна естествено и според международното прави Русия няма право да налага правила на Керченския проток и няма право да упражнява суверенитет върху Крим. Отказвайки да се съобразяват с тези руски правила украинските кораби, така демонстративно, съответно се получи руската реакция", тълкува Калфин.

Според него и двете страни казват, че са прави - Украйна, защото разглежда Крим като тяхна територия, както е и по международно право, и Русия, защото разглежда Крим като руска територия. И двете страни обвиняват другата за провокирането на конфликта.

Калфин: Решението на този въпрос е свързано с решението на Кримския въпрос.

Според бившия вицепремиер обаче решението на Кримския въпрос "очевидно не стои в близко бъдеще". Той прогнозира, че около този конфликт тепърва ще се натрупват и нови напрежения.

По думите на Калфин и двете страни имат интерес Керченския проток да бъде проходим, защото в Азовско море се намира второто по големина украинско пристанище, както и много важни руски пристанища.

Русия откри трети фронт във войната с Украйна

Русия откри трети фронт във войната с Украйна

Русия иззе три кораба и залови 23-ма украински моряци

"За мен е по-важно какво би направила международната общност в този случай... Ако Западът предприеме някакви контрадействия срещу Русия, това може би ще задълбочи конфликта в региона. От друга страна, ако не предприеме никакви действия, това е игра на надмощие, включително и психологическо, може да се очаква, че Русия ще направи някаква следваща стъпка, за да демонстрира своето влияние", обясни Калфин и тълкува, че евентуалните следващи стъпки могат да бъдат много и различни, винаги има от какво да се натрупва напрежение.

"Международната общност трябва да търси решения, трябва да бъде активна, това трябва да е меко решение и то трябва да бъде свързано с посредничество. Русия трябва да бъде въвлечена, тя има интерес в крайна сметка да се регулира този процес, трябва да се намери реалния интерес. Всичко на този свят може да се договори, ако има добро желание. Въпросът е дали ще имат желание Украйна и Русия в момента да уредят не Кримския въпрос, а преминаването през Керченския проход. Това би било вече някакъв пробив и тук би могло да съдейства Европейският съюз", добави още евродепутатът.

Русия обяви инцидента в Керченския пролив за "провокация" на Украйна

Русия обяви инцидента в Керченския пролив за "провокация" на Украйна

Това бил предизборен ход на Петро Порошенко

Пред bTV темата коментира и бившият военен министър Тодор Тагарев. По думите му след анексирането на Крим над 70% от украинския военноморски флот е "останал в ръцете на Русия". Освен това Русия прехвърляла кораби и от други региони, включително и от Каспийско море.

"Русия значително превъзхожда не само Украйна в Черно море, но и други страни, дори взети заедно. Не предвиждам някакъв конфликт по море, което не означава, че в други точки на съприкосновение няма да има някакъв конфликт", посочи Тагарев.

Според бившият военен министър Украйна е демонстрирала работеща демокрация, защото въпреки настояването на Порошенко за 60-дневно военно положение, представители на Върховната рада са се обявили против толкова дълъг срок и той е бил съкратен на 30 дни.

Украинският парламент одобри въвеждането на военно положение

Украинският парламент одобри въвеждането на военно положение

То влиза в сила от 28 ноември…