Столичният общински съвет (СОС) да прехвърли управлението от Софийска вода към ВиК - София (общинското дружество) след 2025 г. Общината сама да започне да оперира ВиК услугите. Поводът за тази идея на ВМРО е анонсираното от КЕВР предстоящо увеличение на цените на ВиК услугите.

В залата на Столичния общински съвет по време на днешното заседание воеводите разкритикуваха концесионера "Софийска вода" заради анонса на КЕВР за поредно поскъпване на доставката на вода до домовете.

СОС прие да се отпуснат държавни компенсации на "Топлофикация София"

СОС прие да се отпуснат държавни компенсации на "Топлофикация София"

Решението е взето с 58 гласа "за"

Председателят на групата на Патриотите Карлос Контрера се съмнява, че годишният отчет за концесията не е достоверен, тъй като това са данни подавани от "Софийска вода", а те в годините са показвали много пъти, че подвеждат общината и общинските съветници. На база на тези съмнителни данни всяка година чрез решенията на КЕВР се правят нови и нови увеличения, изтъкват от ВМРО.

Контрера се усъмни в размера на загубите, които отчита концесионерът и каза, че от "Софийска вода" манипулират данните и с трикове по документи отчитат по-малки загуби. Въпреки отчитаните милиони левове инвестиции, не е постигната ефективност разходи - качество на услугите. Събираемостта на вземанията също е незадоволителна, изтъкна Контрера.

Манолова: 3,26 лв. ще стане цената на водата в София

Манолова: 3,26 лв. ще стане цената на водата в София

Софийска вода е единствената, която не е внесла бизнес плана си в срок

"Някак сме се примирили с концесията на водата в София и помрънквайки търпим "Веолия", докато дойде края на този злополучен концесионен договор. Но е време да се замислим за начина, методите, времето, в което Столична община ще си върне контрола върху ВиК услугите и то ще стане общинско", каза Контрера.

"Винаги ние от групата на Патриотите сме се застъпвали за принципа "водата в обществени ръце", допълни той и поясни, че съмненията им към данните на "Софийска вода" са по отношение на тяхната истинност, достоверност, всеобхватност и пълнота. Повтарям - данни, предоставени от оператора", каза Контрера.

Той посочи някои показатели, които будят съмнения в обективността на данните - първият е загубите на вода.

Шефът на КЕВР за цената на водата: Едно е да искаш, друго е да можеш, трето…

Шефът на КЕВР за цената на водата: Едно е да искаш, друго е да можеш, трето…

Иван Иванов не смята, че хората са толкова недоволни от цената

"Твърди се, че има изпълнение на бизнес-плана. Само че аз не виждам водните количества. И съм сигурен, че "Софийска вода" продължава да отчита загубите по два начина - общи загуби на вода и неносеща приходи вода. Този подход позволява да се посочват по-ниски загуби и да се твърди, че те намаляват", поясни Контрера.

Той заяви, че има неизпълнение по отношение на ефективността на разходите за ВиК услуги, както и на събираемостта, което самата Софийска вода казва. Въпреки отчитаните инвестиции, не се постига нужната ефективност. Вината за това е на мажоритарния собственик - "Веолия", които назначават мениджмънта и решават кое и как да се случва на фона на увеличение на цената на ВиК услугите в годините, каза съветникът.

Вече закъсняваме с концепцията си как да поемем управлението на ВиК услугите след изтичане на концесионния договор, допълни Карлос Контрера.

Вдигането на цената на водата да се отложи, предлага Манолова

Вдигането на цената на водата да се отложи, предлага Манолова

По думите й, до 1 юли трябва да бъдат внесени бизнес плановете на ВиК