Групата на Мая Манолова "Изправи се.Бг, Ние идваме" внася законопроект за изменение на Закона за ВиК-услугите и иска изслушване на КЕВР още през тази пленарна седмица, заради намерението да се повиши цената на водата от 1 януари 2022 г. средно с 30%.

След повишаването на цените на парното, топлата, вода, тока, природния газ, основни хранителни продукти, за домакинствата ще е невъзможно да се плащат по-висока цена на водата, обясни Манолова в НС днес. А целта на законопроекта е да се даде глътка въздух на българските семейства да оцелеят в условията на повишаване на всички цени. На 31 декември изтича петгодишният период след започване на водната реформа, реално освен повишаване на цената на водата с до 70% нищо добро не се случи за граждани и домакинства, поясни Мая Манолова.

След ежегодно повишаване на цената във всички области, нито качеството на питейната вода се подобри, нито течовете, нито загубите, те продължават да са средно с 60%, нито се реши проблемът с безводието - плащате повече, а не получавате нищо по-добро, уточни тя.

По думите й, до 1 юли трябва да бъдат внесени бизнес плановете на ВиК асоциациите и да се поискат нови по-високи цени на водата и да се повишават автоматично през следващите 5 години. ВиК асоциациите поискаха повишаване на цената на водата, КЕВР не беше ги обявил на сайта си, след като се разбра за законопроекта. Едва вчера са обявени бизнес плановете на отделните ВиК асоциации, категорични са от партията.

Растат жалбите за качеството на вода, а с тях и цените, недоумява Ковачева

Растат жалбите за качеството на вода, а с тях и цените, недоумява Ковачева

Тя иска от КЕВР да не вдигат цената на водата

В мотивите сме показали, че увеличението стига до 127%, например в Шумен, където хората не могат да пият вода, защото от чешмите тя тече кална, следващата годината ще плащат с 4.60%, даде за пример Манолова.

В тази връзка групата й предлага с една година да бъде отложено приемането на бизнес плановете и повишаване на цената на водата за българските граждани, а срокът на бизнес плановете да бъде намален от 5 на 3 г.

"Не е ясно как КЕВР и ВиК асоциациите са изчислили основни параметри, ръст на БВП и цената на тока каква ще е след 5 г. "Изправи се. БГ. Ние идваме" предлага още по по-справедлив механизъм да се определи цената на водата за 2022 г, да се отчете изпълнението на различните показатели на ВиК дружествата. От общо 788 показателя за качество са изпълнени половината", категорични са те. Преди новите бизнес плановете трябва да има и широка обществена дискусия, каза Манолова.

Прокуратурата иска от КЕВР да се самопровери как определя цените
Обновена

Прокуратурата иска от КЕВР да се самопровери как определя цените

Иван Иванов да обясни има ли промяна в Наредба №5 за цените на парното

Тя поиска нов закон за ВиК, стъпил върху анализ на изпълнението на бизнесплановете на 5 г. на ВиК дружествата, анализ на разходите на холдинга, който "засега не изпълнявал никакви функции". Тези пари изтичат през решето, посочи Мая Манолова.

В тази връзка "Изправи се.БГ! Ние идваме" искат незабавно изслушване на КЕВР в парламента. Ще внесат предложения в закона за енергетиката заради драстичния ръст на всички цени и битови сметки и ще искат да се обсъдят от депутатите и гражданите, добави Манолова.

Тя смята, че членовете на КЕВР трябвало сами да си подадат оставките, а не да се извиняват.

Припомняме, че мандатът на шефа на КЕВР изтече преди повече от година. Дори и тогавашният премиер Бойко Борисов го предупреди, че вече мандатът му е изтекъл.