КЕВР е длъжен да защити обществения интерес, което не означава само интересът на потребителите. Трябва да се намери балансирано решение, което да не доведе до финансова несъстоятелност на ВиК операторите, но и да няма рязко повишаване на цената на водата.

Toва заяви председателят на КЕВР Иван Иванов по време на изслушването си от трибуната на Народното събрание.

Според Иванов гражданите поставят на първо място цената на водата - жалбите в комисията не са толкова много на брой. Гражданите искат качествена вода, качествени показатели и инвестиции, по думите на шефа на КЕВР.

Прокуратурата очаква регионалният министър да реши режима с водата в село Кръстевич

Прокуратурата очаква регионалният министър да реши режима с водата в село Кръстевич

В селото от години са на воден режим

Цените, които предлагат ВиК операторите са единствено цени, които са предложени. "Едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го постигнеш", използва крилатата фраза Иванов по отношение на искането за по-високи цени на водата. Той увери, че ако се направи преглед на анализите на комисията назад 6 години, ще се види, че КЕВР ограничава прекомерните искания на операторите.

Основните ценообразуващи елементи на ВиК операторите, заради които настояват увеличение на цената на водата е, че половината от разходите им отиват във фонд "Персонал" и за плащане на електрическата енергия (между 15 и 40%). Между 10 до 15% в цената на водата са инвестиционните разходи на ВиК операторите.

Вдигането на цената на водата да се отложи, предлага Манолова

Вдигането на цената на водата да се отложи, предлага Манолова

По думите й, до 1 юли трябва да бъдат внесени бизнес плановете на ВиК

Иван Иванов увери и че със сигурност няма да се стигне до увеличение на цената на водата, която искат ВиК операторите. Повишаването цената на водата ще доведе до това българското население да изпита затруднение, призна Иванов.

Иван Иванов уточни, че КЕВР извършва ежегодна проверка на изпълнението на бизнес плановете. По определен начин в кореспонденция с ВиК операторите ние ги насърчаваме как да изпълнят дългосрочните си цели. През първия петгодишен регулаторен период от 2017 до края на 2021 г. в резултат на проверката и на контрола на КЕВР, на 17 ВиК дружества цената за потребителите била намалена.

Растат жалбите за качеството на вода, а с тях и цените, недоумява Ковачева

Растат жалбите за качеството на вода, а с тях и цените, недоумява Ковачева

Тя иска от КЕВР да не вдигат цената на водата

КЕВР не определя цената на водата, а определя пределни цени. КЕВР имат изискване да определят пределната цена на водата и изрично е посочено, че ако ВиК операторите не изпълнят показателите си, да намалят цената на водата. Това е едно справедливо решение, което трябва операторът да осъществи, подчерта Иван Иванов.

КЕВР ежегодно и чрез анализ показват на ВиК операторите къде трябва да засилят мерките и да постигнат съответните резултати.

Той се надява следващото правителство да защити ВиК сектора пред европейските институции заради европейското финансиране.

Само чрез промяна в закона може да бъде извършено диференциране на цената на водата, смята още Иванов. Ако търсим по-засилен контрол и гаранции за сравнение, трябва да се даде лицензионен режим за ВиК операторите, настоя шефът на регулатора.

Режим на водата, който няма край от десетилетия в Пловдивско

Режим на водата, който няма край от десетилетия в Пловдивско

Може да се стигне до протест

Бившият омбудсман и настоящ лидер на ИСБНИ Мая Манолова обвини председателят на КЕВР, че слугува на ВиК операторите и на водните дружества. Иван Иванов ѝ отговори като призова Мая Манолова да предложи председател на КЕВР, да застане зад него и той да определят минимални цени на тока, водата и парното.

Манолова не му остана длъжна. Според нея следващият председател на КЕВР трябва да бъде почтен и смел, за да каже, че дружествата не си изпълняват ангажиментите, че няма да кляка пред властта и че няма да се съобразява с икономическите интереси и безумиците на властта, а да осигурява баланс в интересите на гражданите и на енергийните дружества.

Припомняме, че КЕВР е с изтекъл мандат още от пролетта на 2020 година.

Припомняме, според служебния екоминистър Асен Личев най-вредното за водния сектор, за услугата водоснабдяване и канализация е съществуването на КЕВР и на съществуващия модел на ВиК сектора. Най-вече като му "чучнаха" още един посредник - Държавният ВиК холдинг. Върху него в момента се съсредоточават всички финансови потоци. Цената на водата сега се изчислява по формула, от която ВиК-та имат изгода от загубите, обясни той.