Инвестициите във ВиК инфраструктура ще бъдат една от основните задачи на новосъздадения "Български ВиК Холдинг".

Това заяви в интервю пред БНР изпълнителният директор на холдинга Илиян Илиев. Той поясни, че целта е да бъдат усвоени успешно безвъзмездните средства от Европейския съюз, за да се подобри услугата за крайните потребители и да се намалят загубите на вода в мрежата.

Променят цените на ВиК дружествата в края на годината

Променят цените на ВиК дружествата в края на годината

В зависимост от постигнатите резултати

Според доклад на Световна банка в региона се задава суша. Очаква се водоизточници в малки населени места да намаляват и пресъхват.

Целта е да бъдат изградени големи ВиК системи и инфраструктурни обекти, от които да се захранват тези населени места. Ще се строят довеждащи водопроводи, както и други активи публична държавна собственост.

Илиев даде пример с изграждането на довеждащ водопровод, който ще осигури вода за безводния Делиорман. Той ще е с дължина около 150 километра и ще свързва река Дунав с Каспичан и Нови пазар. Сега съоръжението се проектира. След изготвяне на проекта ще бъде ясно колко средства ще бъдат инвестирани.

Една от първите задачи на новосъздадения "Български ВиК холдинг" ЕАД е да подпомогне оздравяването на ВиК дружествата, за да могат да изпълнят проектите си по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", по които ще бъдат инвестирани над 2 млрд. лв.

Илиян Илиев бе категоричен, че холдингът може да оказва съдействие в логистиката и мениджмънта на всички големи инфраструктурни ВиК проекти.

"На никого няма да бъде отказана помощ, защото целта е целият сектор да бъде изведен на високо ниво", каза Илиев.

Емил Димитров: Има ВиК дружества пред фалит

Емил Димитров: Има ВиК дружества пред фалит

Вода за Перник ще има, когато тръгне водопроводът, обясни той

Той посочи и несъбраните вземания на ВиК операторите. В новия Закон за ВиК има и механизми за подобряване на събираемостта. "При електроенергията е лесно да се спре подаването за неплатени сметки, докато ВиК инфраструктурата е под земята. Спирането на водата и пускането й е свързано с много разходи, затова трябват законови промени", поясни Илиев.

Относно регулациите във водния сектор, Илиев посочи, че КЕВР трябва да бъде разделен на енергиен и воден, за да не се размива отговорността.

Припомняме, преди дни подобна идея излезе в публичното пространство.

Сега нито едно ВиК дружество - независимо дали държавно или общинско, не може да изпълни всички показатели. "Очевидно е, че съществува проблем извън ВиК операторите, който е общ за всички и който трябва да бъде решен. И това не може да стане с прехвърляне на отговорности между институциите", смята Илиев.

Единни общи условия за 51 ВиК дружества, но не и за "Софийска вода"

Единни общи условия за 51 ВиК дружества, но не и за "Софийска вода"

Вече няма да е задължително да се плащат сметките, когато се обжалват

Решението за създаването на "Български ВиК холдинг" ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 г. Дружеството е със 100 % държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 млрд. лв.

Очакванията са схолдинга да се подобри координацията и контролът в управлението на ВиК дружествата. Компанията няма да възлага процедури по обществени поръчки, финансирани по ОПОС 2014-2020 - ВиК дружествата остават самостоятелни юридически лица, бенефициенти са по оперативната програма.

Мобилни оператори и ВиК дружества масово съдят гражданите

Мобилни оператори и ВиК дружества масово съдят гражданите

102 хил. дела за година са разгледани в един арбитражен съд