Българският кораб "Рожен" е напуснал пристанището на Черноморск, съобщи БНТ, като разговаря със собственика на кораба. В района на Одеса е формиран конвой с още два кораба - "Поларнет" и "Нави стар" и плавателните съдове са потеглили към Истанбул. Конвоят се води от украинския влекач "Капитан Незавитин", показва сайтът за следене на морския трафик Marintrafic.com

Българският кораб, превозващ 13 хиляди тона царевица, е напуснал пристанището на Черноморск (Иличовск) още в 6:00 часа местно време (съвпада с българското). Другите два кораба, които са част от този конвой са "Нави стар", плаващ под панамски флаг, който пътува за Ирландия с 33 хиляди тона царевица и турския "Поларнет", плаващ към турско пристанище с 12 хиляди тона царевица. Те ще бъдат инспектирани преди да преминат Босфора за наличие на други товари освен зърнени храни, които са изрично забранени от споразумението за зърнените коридори.

На борда на "Рожен" има петима български моряци и шестима украински, които са получили специално разрешение да напусната страната, въпреки забраната мъже в боеспособна възраст да напускат Украйна. Те са подписали специална декларация, че след края на контракта им ще се върнат в страната си.

Нашият кораб ще попълни екипажа си в Истанбул и ще продължи вероятно към Великобритания, но собственикът му не изключи дестинацията му да бъде сменена, тъй като той е бил натоварен още преди началото на войната.

Корабът "Рожен" ще изнася украинска царевица

Корабът "Рожен" ще изнася украинска царевица

Важен износ на храна

Междувременно стана ясно, че първи кораб се готви да потегли от Истанбул за укаринското пристанище Черноморск. Корабът "Оспри С" се очаква да акостира там на 5 вгуст (събота). Този кораб ще бъде щателно инспектиран от руски и турски представители да не транспортира оръжие към Украйна.

В понеделник корабът Ризони напусна пристанището в Одеса в посока към Ливан, отново натоварен с царевица. Той бе инспектиран преди да премине Босфора и в момента вече плава към крайната си десинация - ливанското пристанище Триполи.