Първият кораб със зърнени култури от Украйна, който плава след споразумението за подновяване на украинския износ, хвърли котва край входа на Босфора, откъм Черно море.

Това стана след близо 36-часово плаване от украинското пристанище Одеса, като корабът "Разони" (Razoni) е натоварен с над 26 000 тона царевица на борда, предаде Ройтерс.

Информационната агенция цитира турското министерство на отбраната, според което има план всеки ден от Украйна да отплава по един товарен кораб.

Това стана възможно след постигнатото споразумение в резултат на разговорите между министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар с неговите колеги от Украйна и Русия, провели се с посредничеството на ООН и на Турция.

Очаква се "Разони“ да бъде инспектиран от Съвместния координационен център в Истанбул, в който има представители на Украйна, Русия, Турция и ООН, и след това да отплава за Ливан. Междувременно стана ясно, че Русия е обвинила Съединените щати в пряка намеса във войната в Украйна.

Това стана след коментарите на Вадим Скибицки - говорителят на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна, в които той отбелязва как Киев е използвал доставените от САЩ системи за изстрелване на ракети с голям обсег HIMARS, възползвайки се от техните отлични сателитни изображения и поток от информация в реално време.

Украйна получи още четири установки HIMARS

Украйна получи още четири установки HIMARS

Киев е получил общо 20 такива системи

Освен това Скибицки призна в интервю за британския Telegraph, че е имало консултации между служители на разузнаването на САЩ и Украйна, при които от Вашингтон са налагали вето на Киев върху определени цели.

Скибицки поясни, че като цяло американските служители не предоставяли информация за директни цели.

Според руското министерство на отбраната споделеното в интервюто от Скибицки ясно показва, че „Вашингтон е въвлечен в конфликта, въпреки многократните твърдения, че ограничава ролята си до доставки на оръжие, защото не иска пряка конфронтация с Москва“.