Има страни, които не желаят да се отвори южният път за турската икономика, има апетити от германска страна за следвоенна Украйна откъм турския коридор. Наивно е да се мисли, че мотивите на Нидерландия да не ди пусне в Шенген са големи различния - има корист. Това коментира пред БНТ Иво Христов, евродепутат и бивш съветник на президента Румен Радев, избран с листата на БСП.

По думите му още след отказа на нидерландската страна се появили десни тролове и обяснявали, че "Марк е пазител на върховенството на закона".

Христов коментира и скандала с корупция в Европарламента.

"Реформите в работата на ЕП вече са факт, но може да започне и лов на вещици, който може да засегне работата на институциите, обясни той. "Ако започнат разследвания в Европейския парламент, ще се затегнат контакти между депутатите и лобисти - може да няма да има и бюджет", поясни евродепутатът.

И официално: Оставаме извън Шенген, Хърватия получи вход от 2023 г.

И официално: Оставаме извън Шенген, Хърватия получи вход от 2023 г.

Австрия и Нидерландия блокираха решението за нас

Иво Христов смята, че Европа плаща цената на войната в Украйна -"има социална епидемия, нарастват цените, хора излизат на улиците". "Европа не излиза с мирна инициатива, а това ни вкарва в руслото на войната, която може да завърши с още жертви", посочи той.

Гласувахме да имаме пасивна роля в този конфликт - ролята на платец, който спонсорира, плаща оръжие, смята още евродепутатът.

Иво Христов коментира, че вижда спирала от избори. "Партиите са неспособни да се спогодят за парламент, това ще е и напролет, онова, което може да ги мотивира, са местните избори - ДПС да се окопаят в местната власт. Това няма да са компромиси за доброто на България, а на корупционното статукво от преди две години", поясни той.

За обвиненията към Румен Радев от страна на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" Иво Христов бе категоричен, че той си е точно на мястотто, щом получава критики от всички страни. Тежък мандат - война и конституционно зацикляне, анализира социалистът.

Еврокомисар: Нидерландия трябва да прекрати блокадата за България

Еврокомисар: Нидерландия трябва да прекрати блокадата за България

Схинас: Няма обективна причина, България е много по-подготвена от някои настоящи страни от Шенген