В БСП не разбират реакцията на Асоциацията на европейските журналисти, които се противопоставиха на интерпретацията от страна на БСП на срещата, проведена днес.

"Не разбираме острата реакция на представителите на асоциацията за една толкова важна тема, която засяга устоите на правовата държава и свободата на избора", заявява в ответна позиция Корнелия Нинова.

Припомняме, че в прессъобщението, разпратено от БСП, се посочва, че на срещата между Нинова и Йончева и АЕЖ е обсъдена и темата с избора на нова Централна избирателна комисия.
АЕЖ по-късно разпространиха опровержение, в което заявяват, че така поставена темата не е била обсъждана, тъй като тя не е в компетенциите на организацията.

Срещата между БСП и АЕЖ бе по темата за наложеното от президента Румен Раев вето върху Закона за личните данни. Ветото бе поискано от АЕЖ и ще бъде подкрепено от социалистите в парламента.

"В контекста на темата за свободата на изразяване и разкриване на корупция, поставихме въпроса за политическия процес срещу Елена Йончева, както и за необходимостта от надпартийно обединение за честни избори. В тази връзка и двете страни коментирахме необходимостта от спазване на закона и избор на нова ЦИК", потвърждават отново от БСП.