Законът и свободата стоят над партийния интерес. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с представители от Асоциацията на европейските журналисти - България в централата на партията на " Позитано"20.

Инициатор на срещата беше АЕЖ, според която е важно да не се допусне повторно приемане на текстовете от медийния закон, които будят притеснение.

Припомняме, на 4 февруари президентът Румен Радев наложи вето върху части от Закона за личните данни след искане на АЕЖ и други организации.

Още по време на обществените консултации при внасянето на законопроекта, АЕЖ посочи, че вместо да гарантира правото на изразяване, законопроектът прави точно обратното - ограничава го.

От АЕЖ искат президентът да наложи вето върху Закона за личните данни

От АЕЖ искат президентът да наложи вето върху Закона за личните данни

Законово се налага цензура, мотивират се от международната репортерска асоциация

Според Асоциацията въпреки последвалите редакции на закона, в настоящия си вид той все още противоречи на Конституцията.

Ако бъде приет без изменения, би било необходимо да се произнесе Конституционният съд, категорични са те.

На днешната среща в централата на БСП Корнелия Нинова заяви, че през последните години има много случаи на засягане на журналисти, които си позволяват да критикуват властта и да споделят различно мнение.

В момента сме свидетели на груба цензура от страна на ГЕРБ, отсече тя.

На срещата присъства и говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева.

Нинова припомни, че срещу нея е организиран политически процес заради филмите й и разследванията срещу корупцията на най-високи нива. Тя изтъкна, че въпросът за ограничаване на свободата на медиите и човешките свободи е принципен и по тази причина от БСП ще я защитят и в Брюксел.

Депутатите приеха закона за изсветляване на медиите

Депутатите приеха закона за изсветляване на медиите

Йордан Цонев обясни, че това е пиар акция на България

С представителите от Асоциацията на европейските журналисти-България беше обсъден и въпросът за честността на изборите. От Асоциацията и БСП единодушно приеха, че ЦИК трябва да бъде сменена, защото така е регламентирано в закона.

Нинова настоя за обща и надпартийна позиция по темата. Като пример, че законът стои над партийния интерес, тя изтъкна, че и сега БСП има квота в ЦИК. Те обаче държат да се спазват законите на страната, поради което искат нов избор.

Лидерът на БСП се ангажира, че червената партия ще подкрепи ветото на президента върху текстове от Закона за защита на личните данни, тъй като според нея някои текстове от този закон налагат цензура на свободата на словото.

НПО вижда борба за квоти в спора за смяна на ЦИК

НПО вижда борба за квоти в спора за смяна на ЦИК

ВМРО не подкрепя ГЕРБ за запазване състава на ЦИК

"Ако бъде преодоляно ветото, ние ще сезираме Конституционния съд. Има основания да смятаме, че се засягат основополагащи и конституционни права на свобода на изразяване и достъп до информация", заяви Нинова.

Според нея ГЕРБ често се позовават на европейски регламенти и правила, но е станало практика да вкарват в законодателството и неприемливи текстове, които нямат нищо общо с европейската практика. По този начин ГЕРБ крият истинските си намерения за авторитарна власт зад европейските норми, заяви тя.

Десислава Атанасова: БСП си търси алиби за изборна загуба

Десислава Атанасова: БСП си търси алиби за изборна загуба

Промяната на състава на ЦИК няма да доведе до промяна в изборните резултати