Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че в страната ни се наблюдава крещящо чувство за несправедливост.

Според пост на Нинова в социалните мрежи правосъдието у нас не е справедливо. В съобщението си лидерът на БСП се придържа към вчерашното си мнение, че наказанието от 4 500 лв. глоба срещу шведския турист Ралф Сундберг, изритал камериерка в Слънчев бряг, е смешно.

Съюзът на съдиите иска извинение от Нинова за пост в социалните мрежи

Съюзът на съдиите иска извинение от Нинова за пост в социалните мрежи

Съдиите защитават колегата си, осъдил шведския турист само на глоба

"Главният прокурор също определи наказанието като унизително, но такъв бил законът", аргументира се Нинова и обяви, че е готова да спори със Съюза на съдиите в България за член 78 А, ал. 7, според който наказателната отговорност не се заменя с административна глоба, когато деянието е извършено в пияно състояние.

Нинова посочва още, че воденето на спор през медиите няма да реши проблемите в страната ни. По думите ѝ 27-годишното прехвърляне на отговорност от правоприлагащите органи на онези, които пишат законите и обратно е довело до "крещящо чувство за несправедливост" у народа ни.

Шведът, ритнал камериерка в Слънчев бряг, се размина с глоба

Шведът, ритнал камериерка в Слънчев бряг, се размина с глоба

Смекчаващо вината е, че Сундберг има чисто съдебно минало

"Ако и този път оставим нещата така, ще има следващ случай на чужденец - дошъл, наритал българин и заминал по живо, по здраво", категорична е червената лидерка.

В тази връзка Нинова поиска среща с Главния прокурор и Съюза на съдиите, "на която да е обсъдим аргументите си и заедно - Народно събрание, прокуратура и съд да направим така, че това повече никога да не се повтаря".

Чл. 78а. от НК.

(1)Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия:

а) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо;

б) деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел;

в) причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.

...

(4) Съдът, който налага глобата по ал. 1, може да наложи и административно наказание лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност за срок до три години, ако лишаване от такова право е предвидено за съответното престъпление.

(5) Когато за извършеното престъпление е предвидено само глоба или глоба и друго по-леко наказание, административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба.

(6) Когато са налице основанията по ал. 1 и деянието е извършено от непълнолетно лице, съдът го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание обществено порицание или възпитателна мярка. Съдът може да наложи и административно наказание лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност за срок до три години, ако лишаване от такова право е предвидено за съответното престъпление.

(7) Алинеи 1 - 6 не се прилагат, ако причиненото увреждане е тежка телесна повреда или смърт, или деецът е бил в пияно състояние, или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, както и при множество престъпления както и когато престъплението е извършено спрямо орган на власт при или по повод изпълнение на службата му.