Депутатите от БСП внасят проект за решение в Народното събрание, с което задължават правителството да осигури безплатна смяна на личните документи на всички българи, които поискат това. За тази цел дават срок от три месеца.

Да няма напрежение, опашки и чакане, настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание. "След като правителството не прави нищо и е безсилно, ние поемаме инициативата", обясни Нинова.

Изтичането на лични данни на 5 милиона българи е прецедент и криза. Десетки хиляди хора провериха дали наистина са им изтекли данните през приложението на НАП, посочи Нинова. По думите й правителството действа абсолютно неадекватно и не предприема никакви мерки.

Трябва да се гарантира сигурността на хората и държавата да си поеме отговорността, настоя соцводачът.

На въпрос дали ще бъдат поискани оставки заради хакерската атака или вот на недоверие, Нинова заяви, че остава една седмица до края на настоящия парламент и няма време за такива неща.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. Депутатът и бивш заместник-министър на МВР Красимир Ципов отговори на упреците на БСП и увери, че гражданите масово не трябва да сменят личните си документи. По думите му ГЕРБ са станали свидетели на политическо хакерство от страна на социалистите с една единствена цел - да се всява паника и напрежение сред българските граждани.

Проверете дали са ви изтекли данните от НАП

Проверете дали са ви изтекли данните от НАП

НАП пусна приожението за проверка

Не трябва към настоящия момент да си подменят личните документи, няма нужда от нагнетяване на напрежение и всяване на паника, заяви Ципов и допълни, че само социалистите са способни да всяват напрежение сред българските граждани. Според него Нинова трябва да разбере, че по този начин няма да натрупа абсолютно никакви дивидент.

Ципов видя изключителен популизъм в искането на социалистите и да се задължават българските граждани да си сменят личните документи, без да е изтекла давността им. "С данните от документите на самоличност няма как да се извършат имотни сделки, сделки за прехвърляне на моторни превозни средства", успокои Красимир Ципов.

анкета

Страхувате ли се от теча в НАП?

Виж резултати

Да, там са личните ми данни 41.9%

Да, това е националната сигурност 19.0%

Не, и без това ЕГН ми е навсякъде 30.9%

Глупости 6.1%

Какво се е случило? 2.1%