Не виждам правомощия на вицепрезидента да определя срок на годност на правителството. Така вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира пред БНТ призива на Илияна Йотова за по-голяма подреденост в посланията и в действията на правителството.

"Госпожа Йотова си позволи да каже "Имате 100 дни и след това може би отиваме на избори." Нито е в правомощията на президентската институция, нито е и морално да се поставят такива условия пред правителството. Този парламент е избран от народа, това правителство е излъчено от този парламент и в България има разделение на властите. Нека има спорове между институциите, но в рамките на разделението", каза Нинова.

Въпреки критиките си към вицепрезидента Корнелия Нинова увери, че няма напрежение между нея и президентската институция.

Окончателно: Нинова остава председател на БСП
Обновена

Окончателно: Нинова остава председател на БСП

164 делегати са гласували "за" оставката й срещу 415 "против"

Вицепремиерът изтъкна, че правителството показва ясна воля за справяне с кризите чрез заложеното в бюджета за 2022 г. Предвидено е увеличение на капиталовите инвестиции на общините с 30%. Това ще е в помощ за разрешаване на проблеми като този с високите сметки за ток, посочи тя.

За поскъпването на цените на мобилните услуги Корнелия Нинова коментира, че министерството на икономиката и индустрията е предотвратило незаконното двойно увеличение на цените, което са възнамерявали да направят мобилните оператори. Сега цените на мобилните услуги се вдигат, но само с индекса за миналата година, което е в правото на операторите, подчерта вицепремиерът.

Тя увери, че новият закон за колекторските фирми ще бъде внесен в Народното събрание до края на февруари. Очаква голяма съпротива от сектора, защото в него се въртят 4 милиарда лева, но увери, че е готова да осъществи промените докрай.

След колекторите да се готвят частните съдебни изпълнители, закани се Нинова.

Нинова забранява да се събират дългове по телефона от 20 ч. до 7 сутринта

Нинова забранява да се събират дългове по телефона от 20 ч. до 7 сутринта

Подготвя се нов Закон за събиране на вземанията