Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Ню Йорк с министъра на външните отношения и вероизповеданията на Коста Рика Мануел Вентура Роблес.

Захариева изрази готовността на страната ни за засилване както на двустранния политически диалог, така и на междурегионалния диалог по линия на ЕС и Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите.

Министър Роблес прояви интерес от опита на страната ни и на Европейския съюз в областта на миграцията предвид факта, че Коста Рика е на първо място в Латинска Америка като дестинация за мигранти - регистрирани са 386 000 чужденци, като те са основно от Никарагуа.

От Министерството на външните работи посочват, че дипломатическите отношения с Коста Рика са установени на 9 октомври 1970 г., а до 1977 г. в Сан Хосе функционира българско търговско представителство. От 2011 г. в страната има български почетен консул.

С двойно по-малка територия от тази на България и население от около 4 милиона души в момента Коста Рика е една от най-стабилните в политическо и икономическо отношение държави в Централна Америка. България внася от Коста Рика основно банани и кафе. По официални данни в страната живеят 138 българи.