"Възраждане" са възмутени от жалба подадена в СЕМ от депутати от "Демократична България".

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов сигналът на група депутати от ДБ е затова, че били наречени "доносници" и искане за спиране предаването на журналиста Петър Волгин - "Политически Некоректно" по БНР.

Всъщност сигнала в СЕМ на народните представители от ДБ Елисавета Белобрадова, Йордан Иванов, Димитър Найденов и Иван Белчев не засяга пряко нито Костадинов, нито определението "Доносническа България", което използва в няколко седмици.

Поводът за сигнала е изцяло предаването на Петър Волгин и "декларативни негови изказвания и публикации във Facebook, с които не просто изразява подкрепа и възхищение от комунистическия режим в България и режима на Путин в Русия, но и видимо съжалява, че т.нар. Народен съд не може да се разправи с някои наши съвременници". В сигнала депутатите припомнят, че комунистическият режим и решенията на Народния съд са обявени за престъпни със закон още през 2000 г., а Европейският парламент е обявил Русия за държава, спонсорираща тероризъм.

Те твърдят и че чрез подбора на гости в предаването си и възползвайки се от ефира на обществена медия, Петър Волгин извършва пропаганда в полза на престъпни режими и извършвани от тях терор и убийства на невинни хора, а това е нарушение както на закона, така и на Етичния кодекс на българските медии, както правилно отбелязват журналистите, спазващи моралните и етични норми на професията.

Това, което пречи на ДБ е свободата на словото, добави лидерът на "Възраждане". "Парадоксът от това, че едни хора, които се възмущават, че са наричани доносницни, изпращат донос. Ние като потърпевши от това, че заради изказваните от нас позиции непрекъснато се налага да влизаме в нежелани и случващи се сблъсъци с българските медии, ако трябваше всеки път да пишем такива жалки доноси до СЕМ, те щяха да се занимават само с нас".

Костадинов съобщи, че утре пред БНР ще се проведе протест в защита на Волгин и призова всеки, който има възможност, да защити свободата на словото, а не самия журналист.

"Възраждане" са непрекъснато клеветени и се разпространяват фалшиви новини по техен адрес, оплака се Костадинов. Въпреки това от формацията никога не са писали жалби и доноси до СЕМ.

"Възраждане" не са искали спиране на предавания или наказания за журналистите, защото не е демократично, категоричен бе Костадинов.