"Заявявам категорично становище, че в настоящата ситуация на извънредно голям ръст на инфлацията в България всяко увеличение на енергийните цени, дори и минимално, ще бъде трудно поносимо за битовите потребители.". Това каза омбудсманът Диана Ковачева по време на обществените обсъждания в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на която се разглеждаше предстоящото увеличаване на цените на топлинната и електрическата енергия за регулирания пазар, които ще влязат в сила от 1 юли 2022 г.

Според омбудсмана планираните увеличения на цените на топлата вода, парното и електроенергията са неприемливи за хората, чиито доходи са по-ниски от исканите сметки.

КЕВР готова да въведе блок тарифи на тока, парното и водата
Обновена

КЕВР готова да въведе блок тарифи на тока, парното и водата

Русия използва енергийните си доставки към Европа като едно от основните си оръжия

"Отделният битов клиент няма право на индивидуален отказ от услугите на топлофикация. Дори да не пуска радиаторите си и да стои на студено той задължително трябва да плати за топлинна енергия от сградната инсталация. Поради тази причина масово собствениците и ползвателите на топлофицирани жилища възприемат топлоснабдяването не като услуга, а като такса или квази данък, чийто размер зависи от цените, определени от КЕВР", подчерта общественият защитник.

Ковачева беше категорична, че социалната поносимост на цените основателно безпокои и самите дружества в топлофикационния сектор, предвид тяхната събираемост.

По думите й предложените за обществено обсъждане повишения на цените на топлинната енергия са неаргументирани и неприемливи - за гр. София - с 38,93%, за гр. Пловдив - с 23,36%, за Плевен - с 48,40%, за Бургас - с 45,52%, за Варна - с 30,66%, за Враца - с 35,67%, за Велико Търново - с 45,57%, за Разград - с 51,48%, за Русе - с 32,80%, за Перник - с 47,38%, за Сливен - с 39,55%, и за Габрово - с 30,77%.

"За пореден път регулаторът не анализира ползите и недостатъците на прилагания през последните 10 години метод за регулиране на цените в сектор "Топлоенергетика", а именно "норма на възвръщаемост на капитала", каза Ковачева. Тя акцентира, че сегашните сметки не отчитат качеството на предоставяните топлоснобдителни услуги за гражданите, за което е нужна промяна. 

КЕВР обмисля минимум увеличение на тока - средно с 3.3%

КЕВР обмисля минимум увеличение на тока - средно с 3.3%

Намерени са компенсаторни механизми, включително тока на АЕЦ "Козлодуй"

При тока омбудсманът подчерта, че се предвижда увеличение на цените на регулирания пазар от 1 юли 2022 г. средно с 3,3 %. За клиентите на "Електрохолд Продажби" то е 2,39 %, за "ЕВН България Електроснабдяване" - 3,46 %, за клиентите на "Енерго-Про Продажби" - с 4,56 %.

КЕВР не е извършила корекция на необходимите приходи на електроразпределителните дружества въз основа на показателите за качество, смята Ковачева и оспори предложените аргументи. При представените от дружествата данни не са установени отклонения от целевите стойности, които могат да бъдат приети за допустими, посочи проф. Ковачева. 

Тя даде пример, че е имало чести прекъсвания на тока, ниско захранващо напрежение, аварии по електроразпределителната мрежа и пр. Подчерта още, че броят на постъпилите жалби през 2021 г. в сравнение с 2020 г. е скочил с 345% и че оплакванията включват подписки от жители на цели населени места и части от тях - общ. Невестино, обл. Кюстендил; кв. "Челопечене", гр. София; с. Старо Оряхово, общ. Долни Чифлик; с. Долно село, общ. Кюстендил; с. Габра, общ. Елин Пелин; с. Гурково, с. Казичене, с. Ръсово и много др.

Нужна е промяна на подхода при ценообразуването, подчерта омбудсманът. Тя поиска изпълнението на показателите за качество да се проверява от КЕВР, включително и изпълнението от страна на електроразпределителните дружества на дадените указания при констатирани нарушения.

Ковачева апелира и за засилен контрол за изпълнение на лицензионните задължения от дружествата в сектор "Електроснабдяване".

ПП зове КЕВР да излезе със становище за увеличението на тока и парното

ПП зове КЕВР да излезе със становище за увеличението на тока и парното

Ще мислят за нови мерки зимата