"Президентът Румен Радев за пореден път прояви своята некомпетентност относно жизнено важни теми от обществения живот в страната ни. Трябва ли да разбираме от изказването му днес, че президентът подкрепя расистките прояви по трибуните, които влязоха в заглавията на световната преса и посрамиха България."

Това написа във "фейсбук" спортният министър Красен Кралев във връзка с изказването на държавния глава Румен Радев, че футболът е огледало на състоянието на държавата.

В обръщението си той запита още дали това негово изказване защитава извършителите на престъпления в спорта и дали според него държавата трябва да стои безучастно при подобни престъпления и прояви. 

Кралев посъветва президента да се запознае с конкретните разпоредби от Устава на УЕФА и от българското законодателство и да не се изказва неподготвен.

Спортният министър напомня на Радев, че БФС е федерация като всяка друга лицензирана спортна федерация в България и се подчинява на законите и разпоредбите на българското законодателство.

Радев: Каквато държавата, такъв и футболът ни

Радев: Каквато държавата, такъв и футболът ни

Президентът иска драконовски мерки за футболното хулиганство

В тази връзка той поясни на президента, че за вмешателство може да се счита директното назначаване на президент на Българския футболен съюз или Изпълнителен комитет. 

В позицията си Кралев подчертава, че искането на оставката на Михайлов от страна на премиера и него самия, представляващ органа, който лицензира всяка спортна федерация, не може да бъде считано за намеса в работата на БФС.

Спортният министър поясни още, че премиерът е призовал президентът на БФС да извърши морален акт с оглед на незадоволителните ни резултати във футбола и събитията от последния мач на националите с Англия.

Шестима са вече задържаните за расистките прояви

Шестима са вече задържаните за расистките прояви

Установени са общо 15, предстоят още арести

Кралев уверява, че след оставката на Борислав Михайлов, Българският футболен съюз ще избере по демократичен начин президент и ръководни органи, без вмешателство на държавата.

Подчертавам, че не трябва да оневиняваме дисциплинарната комисия на БФС, която носи огромна вина за случилото се на двубоя с Англия. Тъй като до момента няма нито едно наказание за расизъм в пълния му обем въпреки санкциите, които понасяме в Европа, пише още министърът.

Расистките обиди на мача с Англия били предварително организирани
Обновена

Расистките обиди на мача с Англия били предварително организирани

Оставката на Михайлов трябва да бъде приета на Конгрес, смята Касабов

Той допълни, че ще се въздържи от по-нататъшни коментари и заключения по темата, тъй като предстои заседание на Изпълнителния комитет на БФС, тече разследване на БФС и СДВР провежда операция по издирване на феновете, предизвикали скандала.

Призовавам Румен Радев да не използва българския спорт за политически атаки, особено когато не познава проблемите и спецификите в българското и международното законодателство в сферата на спорта, изтъкна още Кралев.

Той изрази надежда, че ако се използва неприятния случай от последните дни и успеят да изрежат тумора навреме ще постигнат оздравяването на българския футбол.

УЕФА повдигна обвинение срещу България за 4 нарушения на мача с Англия

УЕФА повдигна обвинение срещу България за 4 нарушения на мача с Англия

2 обвинения са повдигнати и на Английската футболна асоциация