Дисциплинарната комисия на УЕФА официално повдигна обвинение срещу България за четири нарушения на правилника по време на двубоя с Англия в София, съобщи Нова телевизия.

Срещата на Националния стадион "Васил Левски", която англичаните спечелиха с 6:0, на два пъти бе прекъсната от главния рефер Иван Бебек заради расистки инциденти по трибуните, насочени срещу играчите на гостите.

От УЕФА обявиха, че са повдигнали обвинение срещу Българския футболен съюз за расистко поведение, хвърляне на обекти, нарушение на реда по време на изпълнението на националните химни и оказване на повторения по таблото на стадиона. Тъй като това не е първото обвинение срещу България за расизъм и заради големия международен отзвук, се очаква наказанието от УЕФА да бъде доста сурово

До късно снощи разпитваха петима от БФС

До късно снощи разпитваха петима от БФС

Шефът на футболните съдии Йордан Сталев е сред задържаните

От УЕФА са повдигнали и две обвинения срещу Английската футболна асоциация - за нарушение на реда по време на изпълнението на химни и неосигуряването на достатъчно стюарди в сектора за гости.

Оттам уточняват още, че все още не е определена датата, на която ще разглеждат случая.

Селекционерът на България Красимир Балъков официално поднесе извиненията си на футболистите на английския национален отбор след расистките прояви по трибуните.

Задържаха четирима от феновете, показвали расистки жестове на мача с Англия

Задържаха четирима от феновете, показвали расистки жестове на мача с Англия

Те са открани в 1-во РПУ за обяснения

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че са задържани петима от феновете, показвали расистки жестове на мача с Англия. 

Футболният треньор Велислав Вуцов заяви, че расистките обиди и звуци са били планирани. 

До късно снощи бяха разпитвани петима от БФС. Задържани са председателят на съдийската комисия в БФС Йордан Сталев и още четирима души. 

На следващия ден след мача премиерът Бойко Борисов поиска оставката на председателя на БФС Борислав Михайлов.

Първоначално Михайлов отказа да подаде оставка. Малко по-късно Михайлов се оттегли от поста.

Боби Михайлов подаде оставка

Боби Михайлов подаде оставка

Предстои да бъде представена пред Изпълнителния комитет на централа

След това стана ясно, че ГДБОП и Спецпрокуратурата влязоха в офиси на БФС в Бояна.

По-късно британският посланик в София Ема Хопкинс бе поканена в сградата на МВнР. Тя оцени високо толерантността на българския народ и каза, че ще предаде на Лондон извинението за поведението на група от зрителите на стадион "Васил Левски".

Междувременно британският спортен министър Найджъл Адамс препоръча британският футбол първо да напише собственото си домашно "преди да започне да проповядва" за расизъм.

Борисов бесен на група олигофрени и на Боби Михайлов
Обновена

Борисов бесен на група олигофрени и на Боби Михайлов

България влезе в заглавията на световните медии като расистка страна