"Расистките обиди и звуци бяха организирани предварително. Този мач беше сложен на мониторинг и ще бъде гледан под лупа през цялото време".

Това заяви футболният треньор Велислав Вуцов пред Нова телевизия по повод оставката на председателя на Българския футболен съюз Борисов Михайлов, която той подаде заради двубоя на стадион "Васил Левски", при който България падна с 0-6 от Англия и влезе в световните медии с расистки изпълнения от страна на агитките. 

До късно снощи разпитваха петима от БФС

До късно снощи разпитваха петима от БФС

Шефът на футболните съдии Йордан Сталев е сред задържаните

Вуцов обясни, че в този мач това нещо като расизъм и расистски звуци било в пъти по-малко от това, което е виждал и чувал той на други места. Хората от другите държави ни показали - "хора, има правила - спазвайте ги". Според Вуцов: "подкарахме си го по български по време на мача" и хората от УЕФА ни показали как е по европейски, защото когато има правила, те трябва да се спазват.

Ние имаме същите правила, подчерта Вуцов, като даде за пример, че е написано в правилника на БФС, че един клуб не може да бъде воден от човек, който няма Про лиценз. Според него с оставката на Боби Михайлов всичко се хвърля в неговата градина. Михайлов сам не може да вземе решение за нищо, тъй като има и Изпълком на БФС, смята Вуцов.

Той настоя за цялостен и глобален модел за промяна на българския футбол. Вуцов заяви, че до 3-4 месеца няма да бъде избран нов председател на Българския футболен съюз.

В студиото на Нова телевизия присъства и спортният журналист Едуард Папазян, според когото проблемът с расизма трябва да бъде насочен към МВР и управлението на държавата, защото нямаме читав стадион. Хулиганите са отдавна известни и можеха да бъдат озаптени, призова Папазян. Англичаните вдигнаха шум на държавно ниво, като поради тази причина се намесиха от ФИФА и УЕФА.

По думите на Папазян българският футбол е една пирамида, която започва от деца, жени, девойки и младежи. Футболът ни е престиж за държавата и когато тя е изложена по такъв начин, трябва да се поеме отговорност, посочи той. Расизмът е бич за футбола и трябва да бъде наказан максимално строго, настоя Папазян.

Пред bTV спортният журналист Борис Касабов заяви, че оставката на Борислав Михайлов трябва да бъде приета на Конгрес. Свикването му може да отнеме месеци.

"Оставката беше логична от морална гледна точка", коментира Касабов. Според него не можем да говорим за намеса от държавата във футбола, а за една подкана за спиране на финансирането.

За футболния мениджър Евгени Найденов, расисткият скандал е капката, която е преляла чашата на търпението към Михайлов.

"Всичко започна още при първия мач между България и Англия в Лондон. Тогава един българин бе задържан заради расистки скандирания. В Англия използваха това, тъй като напоследък там има повече от 25 регистрирани случая на расизъм", каза Найденов.

Според него британците са видели вратичка и са прееспонирали цялата ситуация. През последната седмица се говореше, че ще стане така. Но не могат да ни наричат животни, както част от британските медии се обърнаха така към българите в материалите си. България не е расистка държава, категоричен е Касабов.

Според Касабов, който от 50 години следи националния отбор по футбол България никога не е имала толкова бездушен, толкова жалък тим, без никаква съпротива.

Според Евгени Найденов не е вярно, че БФС няма отговорност за представяне на лъвовете ни: "Тези, които играха срещу Англия, са резултат на лоша продукция на школуването. Винаги сме имали талантливи момчета. БФС като структура трябва да структурира това школуване", каза Найденов.

За Касабов през последните години футболът ни е оставен на автопилот. "Сега ще бъдем жестоко наказани за назидание, тъй като най-големият проблем на спорта е борбата с расизма", каза той. 

Борис Джонсън настоя УЕФА да наложи тежко наказание на България за расизма

Борис Джонсън настоя УЕФА да наложи тежко наказание на България за расизма

"Расизмът и дискриминацията трябва да бъдат прогонени от футбола веднъж завинаги"

Припомняме, спортните страсти се бяха разгорели още преди мача България-Англия.

Двама британци бяха участвали в различни сбивания нощта преди срещата. Трети бе открит в неадекватно състояние, но след като е закаран в "Пирогов" бе проявил агресия към лекарите. На път към районното англичанинът е починал.

Часове преди срещата британски фенове бяха обръщали маси и чупили чаши в заведения в центъра на София. Имаше 10 арестувани - български и чужди фенове на отборите.

Първата оценка на МВР бе, че мачът е преминал спокойно.

След това в английските медии излезе информацията за расистките призиви от зрители на стадиона. 

Сутринта премиерът Бойко Борисов поиска оставката на председателя на БФС Борислав Михайлов.

Първоначално Михайлов отказа да подаде оставка.

След това Михайлов се оттегли от поста.

Малко по-късно стана ясно, че ГДБОП и Спецпрокуратурата влязоха в офиси на БФС в Бояна. 

По-късно британският посланик в София Ема Хопкинс бе поканена в сградата на МВнР. Тя оцени високо толерантността на българския народ и каза, че ще предаде на Лондон извинението за поведението на група от зрителите на стадион "Васил Левски".

Междувременно британският спортен министър Найджъл Адамс препоръча британският футбол първо да напише собственото си домашно "преди да започне да проповядва" за расизъм.

Kick It Out: Изхвърлете България от УЕФА

Kick It Out: Изхвърлете България от УЕФА

"Не може да има повече жалки глоби и частично затваряне"