Президентът Георги Първанов и неговият молдовски колега Владимир Воронин участваха в церемонията по именуването на Тараклийския държавен университет на името на български книжовник Григорий Цамблак.

В университета, който беше открит на 1 октомври 2004 г. от президентите на двете страни, учат студенти основно от български произход. Висшето училище се утвърждава като духовен и културен център на българската общност в Тараклийския район.

В словото си пред участниците в церемонията президентът Георги Първанов подчерта, че Тараклийският университет е една успешна инициатива.

Висшето училище е не само духовен център, център за оформянето, съхранението и развитието на духовната идентичност на българската общност тук, то е и място, където се получават нови модерни знания, които правят конкурентоспособни младите хора на пазара на труда, заяви българският държавен глава.

Президентът Първанов отбеляза богатата програма за обучение на студентите от университета, която активно се подпомага и от българската държава.

Държавният глава изрази убеденост, че една немалка част от студентите на Тараклийския университет ще могат да продължат своята квалификация в България, както и да участват в летните студентски археологически бригади в старите български столици Плиска, Преслав и Велико Търново.

Георги Първанов предложи в най-скоро време да бъде организиран форум за новите параметри на българската подкрепа за Тараклийския университет.

Президентите Георги Първанов и Владимир Воронин поднесоха цветя на паметника на родения в Тараклия Олимпий Панов - революционер, военен и държавник. Те разговаряха с българи, дошли да ги посрещнат и приветстват в Тараклия.