Избраха Кристиан Вигенин за зам.-председател на 44-то народно събрание, съобщиха от БСП.

Колегата му от партията Драгомир Стойнев застана начело на комисията по еврофондовете, а Георги Гьоков оглави комисията по жалбите на гражданите.

Вигенин поема поста от Валери Жаблянов, който бе освободен от ръководните постове в партията.

Валери Жаблянов оспорва мотивите за изключването си от ИБ на БСП
Обновена

Валери Жаблянов оспорва мотивите за изключването си от ИБ на БСП

Той не коментира отсъствие от заседание на ПАСЕ

След като депутатите от ПГ "БСП за България" одобриха Кристиан Вигенин за зам.-председател на парламента, той коментира новата си функция като предизвикателство.

"Предизвикателство е да бъдеш зам.-председател на институцията с най-ниско одобрение. Приех с благодарност номинацията на колегите от парламентарната група, защото вярвам, че Народното събрание е храм на демокрацията и ще отстоявам това разбиране. То е призвано да поставя на първо място интересите на гражданите и с работата си ще се старая да покажа, че това е възможно", обяви Вигенин.

Вигенин е магистър по международни отношения и по макроикономика в УНСС, има редица специализации в чужбина. Бил е външен министър (2013-2014), един от първите български евродепутати (2007-2013), зам.-председател на Групата на социалистите в ЕП, народен представител в 40, 43 и 44 НС. Вицепрезидент е на Парламентарната асамблея на ОССЕ. До момента заемаше поста председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. 

Жаблянов посочи причината за „Апартамент гейт“ - недоверието между хората и властта

Жаблянов посочи причината за „Апартамент гейт“ - недоверието между хората и властта

Строил си вилата преди да стане депутат

Стойнев, който е и зам.-председател на ПГ на БСП, стана председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Той обясни, че ще отстоява ефективния контролна на парламента в политиката.

Драгомир Стойнев е магистър по икономика от Университета Париж 1 Пантеон - Сорбона, Франция. Той има специализации по "Модернизация на държавната администрация" от Федералната академия по публична администрация, Германия, по "Разработване и оценка на обществени политики" във Висшето училище по публична администрация, Франция и по "Глобално икономическо сътрудничество и възстановяване" към Департамента за държавния бюджет за образование и културни дейности, САЩ. Стойнев в министър на икономиката и енергетиката през 2013 - 2014 г., председател на Комисията по социална политика в 41 НС.

Новоизбраният председател на Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите Георги Гьоков иска да преодолее недоверието в институциите.

Гьоков е магистър по машиностроене от Технически университет - Габрово. От 1994 работи в социалната сфера, през 2004 г. заема поста директор на Дирекция "Бюро по труда" - Стара Загора. Той е общински съветник в Стара Загора три мандата и след това депутат в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Зам.-председател на Комисията по труда и социалната политика през целия период.

По-рано през деня промени имаше и при патриотите - Волен Сидеров бе освободен от ръководството на ПГ "Обединени патриоти".

Сидеров свален от ръководството на ПГ на "Обединени патриоти"

Сидеров свален от ръководството на ПГ на "Обединени патриоти"

Целта е подобряване на организационния живот на групата