Социалистите отстраниха Валери Жаблянов от Изпълнителното бюро на партията. Това стана ясно от коментара на самия Жаблянов пред журналисти, малко след като на пленума гласуваха неговото отстраняване с три мотива.

Първият е, че не се е постарал достатъчно, за да подготви доклада за Конгреса. Вторият - за недобра работа на Комисията за програмно развитие на партията. Третата причина е свързана с неговото отсъствието от заседанието на ПАСЕ, състояло се през настоящата седмица. 

Кирил Добрев оглавява Националния предизборен щаб на БСП
Обновена

Кирил Добрев оглавява Националния предизборен щаб на БСП

Той бе предложен от Корнелия Нинова

Според Жаблянов и трите аргумента са били опровергани от членовете на Националния съвет на партията и от самия него. По думите му докладът, представен на Конгреса, е написан от работна група и той бил изработен добросъвестно, макар и с критичен тон.

Второ - Комисията по идейно и програмно развитие на партията участва и разработи двата на основни документи на партията - "Визия за България" и "Визия за Европа", които са били оценени, според Жаблянов, по достойнство от хората, които имат отношение към БСП. Според него Комисията работи пълноценно, защото БСП е партия на социалистическата идея.

Валери Жаблянов очаква да бъде отстранен от Изпълнителното бюро на БСП

Валери Жаблянов очаква да бъде отстранен от Изпълнителното бюро на БСП

Нинова деформира всички вътрешни механизми за контрол в партията и постепенно се установява едноличен режим

Третият аргумент Жаблянов не би желал да го коментира, защото преди три седмици ПАСЕ е нямало такова заседание и тя нямало как да знае, че той ще отсъства от заседание. По думите му третият аргумент е бил пришит, за да се обоснове предварително взето решение

Жаблянов счита, че с направените предложения от председателя на БСП Корнелия Нинова трудно могат да бъдат изведени последователни принципи, които се отстояват за развитието на БСП, нейните органи и кадровата й политика.

Припомняме, Жаблянов оглавява Комисията за кадровата политика на партията.

Прокуратурата иска проверка и на имотите на Ангелкова и Валери Жаблянов

Прокуратурата иска проверка и на имотите на Ангелкова и Валери Жаблянов

Проверките са възложени на Антикорупционната комисия

Той изтъкна, че днешното заседание на пленума е потвърдило един последователен опит да се наложи едно единствено мнение за вземане на решенията в Изпълнителното бюро на партията.

Жаблянов припомни, че е било грешка напускането на парламента от БСП малко по-рано през годината. Според него обаче БСП функционира с редуциран парламентарен капацитет още от септември 2018 г., което се отразило върху цялата дейност на партията.

Не била взета и предвид платформата "Визия за България", а се провела съвършено различна предизборна кампания, подчинена на други основни теми и цели. Стои въпросът за идейната дискусия в БСП и до каква степен е лява и социалистическа партия в България, посочи Жаблянов. Той счита, че неговите другари нямат съмнения относно каква партия трябва да бъде БСП. 

Паргов: Ако БСП излезе като отбор на местните избори, може да ги спечели

Паргов: Ако БСП излезе като отбор на местните избори, може да ги спечели

Трябва да се види, какво ще бъде виждането на председателя Нинова

"БСП не може да се отдалечава от тези форми на политическо поведение и политическа борба. БСП трябва да се придържа към тези ценности и тези разбирания, ако иска да спечели отново доверието на български граждани, за да може да управлява българските общини и българския парламент, за да може да участва като градивна и конструктивна политическа партия", подчерта Жаблянов.

Жаблянов е притеснен, че очевидно тази политическа линия, която се налага не дава резултати, а по този начин тя има много слабости със съответните негативни последици за БСП. Той се надява, че общинските организации и ръководствата да се мобилизират за провеждането на местните избори, защото това са местата, където се осъществява пряката политиката с хората.

Той иска БСП да възстанови позициите си и да наложи разговора за справедливото общество в България, за справедливата оценка на труда на българските граждани и в резултат на какво продължаваме да бъдем най-бедната държава в Европейския съюз.

Славчо Велков заплашвал Марешки за Жаблянов

Славчо Велков заплашвал Марешки за Жаблянов

Предложили на Марешки да участва в сделката за ЧЕЗ

На въпрос как определя сегашната политика на БСП, Жаблянов посочи, че сегашната политика на БСП в опозиция не може да спечели огромната подкрепа на българските граждани. Според него не е необходимо човек да бъде тесен специалист по демоскопски изследвания, за да може да констатира това нещо.

"БСП се нуждае от преосмисляне на досегашната опозиционна линия. Очевидно е, че това, което имам предвид не е това, което очакват българските граждани", обясни Жаблянов.

Той допълни, че партията трябва да бъде конструктивна опозиция, със свой законодателни предложения, независимо дали управляващите ги приемат, с активен диалог с правителството, с активно участие в работата на европейските институции и придържането на партията към определен тон на разговор в българското общество. 

Кутев иска Нинова за председател на предизборния щаб на БСП

Кутев иска Нинова за председател на предизборния щаб на БСП

Манол Генов очаква промени в Изпълнителното бюро, не знае за Жаблянов

Жаблянов обаче все още не може да каже кой ще оглави предизборния щаб на партията. По думите му няма да бъде Георги Свиленски. Жаблянов не може да каже, че точно Свиленски еднолично се е провалил, а всички носят отговорност за представянето на партията. Той оцени Свиленски, че има необходимите качества да бъде част от ръководството на БСП, но от Нинова зависело дали да го покани или не.

На днешния пленум на БСП бе прието, че Изпълнителното бюро на партията се разширява от 15 на 21 души. В него влизат Манол Генов, Милка Христова, Стоян Мирчев, Георги Свиленски, Весела Лечева, Николай Бериевски и Асен Гагаузов.

Гласуването на кандидатурите е станало анблок и с 2/3 мнозинство. Идеята на Нинова е по този начин да се разшири кръгът на лицата, които взимат решения за партията. Тя е поискала повече депутати в Изпълнителното бюро, за да се подобри връзката на органа с парламентарната група, както и повече представители на местната власт. 

Корнелия Нинова подозира подмяна в отхвърлянето на партийните субсидии

Корнелия Нинова подозира подмяна в отхвърлянето на партийните субсидии

По думите й българските граждани са били употребени от Борисов

По-късно от БСП съобщиха, че са раздали всички документи за разходите на партията. Финансовият отчет за първото шестмесечие на 2019 г. е приет с мнозинство. "Пленумът прие и актуализиран бюджет до края на годината, както и нов щат и структура във връзка с намаляването на субсидията", информираха от партията.

Повод за това бе информацията, че от началото на годината БСП е изхарчила около 6 млн. лева.