КТ "Подкрепа" изразява солидарност с протеста на Синдикалната федерация на служителите в МВР, породен от опитите за противопоставяне на униформените и медицинските специалисти срещу българските деца.

От синдиката напомнят, че заплатите у нас са най-ниски в Европейския съюз както номинално, така и по покупателна способност. Те са категорични, че възнагражденията трябва и могат да бъдат увеличени, без това да се случва за сметка на социални, осигурителни или демографски мерки.

Те изтъкват, че преди 20 години доходният критерий за получаване на добавки за отглеждане на дете е бил заложен под натиск на международните финансови институции - Световната банка и Международния валутен борд, в замяна на заеми за страната ни. Заемите отдавна са върнати, но пораженията, нанесени върху здравната, осигурителната, трудовата и социалната ни сфера са необратими според КТ "Подкрепа". Те изразяват съжаление, че правителството се е отказало от предложението за отпадане на изискването доходите на член от семейството да са под определен праг, което е трябвало да минимизира част от вредите, и то оправдавайки се с нуждата от по-голям бюджет за служителите на МВР и медиците.

На коя линия сме, пита МВР синдикатът, разтревожен и за родителите

На коя линия сме, пита МВР синдикатът, разтревожен и за родителите

Грозно е изместването на темата. Протестите ни са морални

Днешната криза трябваше да е последната капка, която да доведе до коригиране на данъчната несправедливост, посочва се в позицията на синдиката.

КТ "Подкрепа" напомня, че служителите на МВР са и едни от професионалистите, които полагат най-продължителен извънреден труд, което доказва тежкия недостиг на кадри в системата. Те приветстват решението извънредният труд при униформените да се заплаща, но напомнят, че плащането се отнася само за този труд, който се отчита за извънреден. Често обаче положеният извън нормалното работно време труд по закон не се отчитал като извънреден и не се заплащал като такъв. Това е порочното сумирано изчисляване на работното време, което с промени в Кодекса на труда се предвижда да може да бъде разширявано до една година, вместо да бъде отменено или поне да се ограничи до приложение само в непрекъсваеми производства, подчертават от синдиката.

Те посочват, че внесеният законопроект включва и увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно и напомнят, че това може да доведе до т.нар. бърнаут.

Според КТ "Подкрепа" формулата за задържане на работниците ни в страната и за връщането им от икономическата емиграция са 40 часа работа на седмица, осигурена почивка, достойно заплащане и условия на труд. Вместо това за пореден път се разигравала "пошлата постановка "ще вземем от "тези", за да дадем на "онези".

С 15% увеличават заплатите на полицаи и пожарникари

С 15% увеличават заплатите на полицаи и пожарникари

Увеличението влиза в сила от 1 януари 2021 г.

Социалният мир не се изгражда с противопоставяне на едни групи нуждаещи се срещу други, категорични са от синдиката.

Според тях порочната тактика "Разделяй и владей" е път не към устойчиво общество, а към такова, разяждано от противоречия, задълбочени неравенства и постоянни конфликти.

КТ "Подкрепа" подкрепя СФСМВР в исканията им за извинение от страна на вносителите на промяната и мотивите към нея и настоява управляващите да се откажат от промените в Кодекса на труда.