Начинът, по който беше проведено Общото събрание на Медицинския университет – София - с охрана и при заключени врати, е неприемлив.
Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в ефира на БНТ по повод провелото се днес академично заседание. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Припомняме, че Медицинският университет  вече има нов ректор - проф. Виктор Златков. Той е зам.-декан на медицинския факултет на висшето училище и доскорошен директор на "Майчин дом". От 332 члена на Общото събрание, "за" проф. Златков гласуваха 235.

Общото събрание на Медицинския университет в София гласува отзоваването на досегашния ректор проф. Вихра Миланова. Новината съобщи акад. Иван Миланов, директор на болница "Св. Наум", согато предсрочно напусна събранието.

Не бяха допуснати журналисти на заседанието. 

Смяната на ръководството на Медицинския университет идва на фона на скандали около управлението на университета.

Припомняме, миналата седмица Министерство на образованието и науката предостави на прокуратурата одитния доклад за дейността на медицинския университет в София заради сериозни финансови нарушения.

Прокуратурата се задейства и образува досъдебно производство. Още се събират доказателства по случая, въпреки че бяха обявени и доста пикантни подробности от дейността на бившия вече ректор.

Само два дни по-късно бяха уволнени и още трима служители от МУ-София с аргумент, че възпрепятствали разследването. Те излязоха със собствена позиция в медиите, отхвърляйки обвиненията и заявявайки, че се прави опит за финансово овладяване на МУ-София от новото му ръководство.

Кунева изрази съмнение, че не е спазен конкретен текст от правилника на висшето училище, според който Общото събрание трябва да е публично.

Министърът цитира решението на Висшия административен съд, в което се казва, че провеждането на Общото събрание е незаконосъобразно.

Университетите имат академична автономия и сами избират органите си на управление. МОН не може да се намесва в този процес. Аз обаче ще направя проверка на общо основание, като се позова на Закона за висше образование, на начина на провеждане на Общото събрание. Трябва да установим има ли нарушение на нормативната уредба и да направим всичко възможно да запазим престижа на Медицинския университет. Споровете около него ще продължат и ще го разтърсят из основи. Това за нас не е добре“, добави Кунева.

По думите й, предстоят проверки и в други университети за начина на разходване на публичните средства. Предстоят и разговори със Съвета на ректорите за изменения в Закона за висше образование.

Министърът заяви още, че иска да разшири обхвата на Рейтинговата система на висшите училища. Според нея, парите за висше образование трябва да се дават за качество. „До 2020 г. за качествено обучение ще се дават 60% от държавните средства за университетите. Тази година намалихме държавния план-прием с 9000 места. Ако искат висшите училища да се справят, трябва да се съсредоточат в направленията, в които са силни“, поясни Кунева.