Комисията за защита на конкуренцията отхвърли обвиненията от страна на политици и държавната власт в неадекватни действия за повишаване на цените на храните. В прессъобщение до медиите от КЗК обявиха, че са "независим специализиран държавен орган, който прилага националното и европейското право на конкуренцията".

"Комисията изразява сериозното си притеснение от зачестилите случаи на популистка реторика от страна на различни публични фигури, които последователно и тенденциозно изразяват негативната си оценка спрямо КЗК", посочват от там.

За пример е дадено санкционирането на "Лукойл-България" ЕООД с 67 771 454 лева за злоупотреба с господстващо положение на пазара на горива.

Противно на това компетентността й не обхваща възможност за ценово регулиране, като правомощията не включват и установяването и санкционирането на спекула от страна на търговците, съответно овладяване на инфлационните процеси.

Все пак Комисията наблюдава "сектора на храните" и има различни решения в тази посока.

КЗК извършва секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия на слънчогледово олио и пшенично брашно на територията на страната. Анализира се структурата на пазара, пазарните условия за производство и търговия и се проследява доколко ценовите тенденции са повлияни от обективни икономически фактори или са следствие от изкривяване на пазарната среда, посредством прилагане на евентуални антиконкурентни практики.

Към настоящия момент Комисията извършва предварително проучване по повод увеличението на цените на основни хранителни продукти в магазинната мрежа и преди всичко в търговските вериги в страната. Фокусът на проучването е установяването на забранени търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти, тоест наличието на неправомерен натиск от страна на големите купувачи търговски вериги върху техните доставчици.

КЗК е изискала информация от асоциации на производители на хранителни продукти и от над 25 доставчици на определени продукти. Целта на проучването е събирането на надлежни данни и доказателства относно поведението на големите търговски вериги в отношенията им с техните доставчици.

Христо Алексиев: 50 основни храни с таван върху надценката

Христо Алексиев: 50 основни храни с таван върху надценката

650 нелоялни практики са открити при проверките на институциите

В случай че от събраните информация и доказателства възникнат основателни съмнения за извършени нарушения на ЗЗК, представляващи нелоялна конкуренция, забранени търговски практики или забранени споразумения (картели), Комисията ще се самосезира, за да санкционира и прекрати неправомерните действия.

В тази връзка за оказване на съдействие в борбата срещу антиконкурентните практики на пазарите на хранителни стоки в страната, Комисията насърчава всеки, който разполага с информация за евентуално антиконкурентно поведение на пазарните участници, да ги предостави на delovodstvo@cpc.bg или www.cpc.bg/signals.

Комисията припомня и възможността за предоставяне на информация и доказателства относно таен картел - на www.cpc.bg/prohibited-agreements.

Припомняме, че преди година по скандала с повишените цени на горивата от Комисията за защита на конкуренцията отговориха, че нямат правомощия за намеса.

Правомощията, с които Комисията разполага при изпълнението на своите функции, са изчерпателно предвидени в Закона за защита на конкуренцията, посочиха от там.