ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС са постигнали съгласие за мнозинство, което да приеме промени в Конституцията. Това съобщиха на брифинг в Народното събрание кандидат-премиерите на новите партньори ГЕРБ и ПП/ДБ Мария Габриел и Николай Денков.

Сумарно разговорите между ГЕРБ и ПП/ДБ, през по-голямата част и с участието на ДПС, продължиха над 5 часа през последния за седмицата парламентарен ден. На тях присъстваха, влизаха и излизаха, Николай Денков, Кирил Петков, Христо Иванов, Мария Габриел, Томислав Дончев, трима представители на Движението за права и свободи - Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски. По-рано през деня в стаята на ДПС се проведе близо два часа разговор, в който участваха основните фигури от ГЕРБ и ПП/ДБ, а след края му Мустафа Карадайъ обяви, че партията му няма да пречи на съставянето на кабинет с втория мандат.

"Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет, новината от днес е, че имахме разговори, преговори за това как би трябвало да осигурим и мнозинство за осъществяване на конституционната реформа", обяви Денков.

Кандидат-премиерът на ПП ще върне изпълнен мандата на президента Румен Радев в понеделник, 4 юни от 11 ч. Обявен, за първи път официално, бе и поименният състав на проектоправителството. Единствената разлика от изтеклите в медиите имена е министърът на правосъдието - постът ще бъде зает от юриста и университетски преподавател Атанас Славов, а не от Емил Дечев, който бе опцията досега. Славов освен това е и народен представител от "Демократична България" и член на ръководството на "Да, България". Той е и единственият партиен представител на ДБ в състава на проектокабинета. А иначе освен финансов министър, съпредседателят на Промяната Асен Василев ще бъде и вицепремиер.

"Както чухте, освен състав на правителство, имаме и мнозинство за конституционна реформа. Искам да благодаря на всички - на вас, медиите, за търпението, на всички български граждани, на акад. Денков за диалога. Искам да благодаря и на парламентарните групи на ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС за това, че сложиха интересите на гражданите над партийните и ясно заявиха евроатлантическата ориентация на страна", каза на свой ред Мария Габриел.

Тя изчете и обща декларация от нейно име и от името на Денков, в която се уверява, че всеки служител от администрацията, който изпълнява съвестно задълженията си, не трябва да се страхува за работното си място, като едновременно с това бъдещият кабинет ще работи за реформи и модернизация на административния апарат. Повод за категоричната позиция е чутата реплика на Асен Василев в изнесения от Радостин Василев запис, че ще държи всеки министър да "се подпише с кръв", че още в първите седмици ще смени всички директори на дирекции и ръководители на регионални структури и агенции.

"Нашата визия за реализиране на добро и ефективно управление в държавната администрация се основава на следните общоприети, включително и на европейско ниво принципи - върховенството на закона, ефективност и ефикасност, обществено благосъстояние, прозрачност, многообразие и приобщаване, справедливост и равнопоставеност, устойчивост срещу корупцията", заяви Габриел. И добави - при назначенията няма да се следва партиен принцип, а кадри ще се назначават в напълно конкурентна и справедлива среда.

"Осъзнаваме много ясно с Мария Габриел колко трудно ще е в следващите дни, седмици и месеци. Нямаме никакви илюзии в това отношение, но сме убедени, че тази крачка в момента е полезна за България. Без бюджет, който да захрани всички политики, необходими за хората - пенсии, заплати, капиталови разходи, подготовка за зимата, ремонти на пътища, следващите месеци могат да бъдат изключително тежки. Без промени в законите България няма да е готова за това, което идва. Но ако нещата тръгнат в грешна посока, ние двамата сме си казали, че ще си подадем оставката. Защото смисълът на това правителство е да работи и парламентът, за да може да приема важните закони", подчерта още Денков.

Той отказа обаче да коментира поискания имунитет на Бойко Борисов и как ще гласува ПП/ДБ, ако се стигне до гласуване в зала с извинението: "Ще ви помоля след тези дни да ни дадете малко време и ние да си съберем мислите, да си починем, защото бяха тежки".

Попитан от News.bg по какъв начин ще бъдат избирани заместник-министрите и ще има ли сред тях имена от ГЕРБ, Денков поясни, че изборът ще става по същия модел на взаимност, както са били избирани и началниците на ведомства.

"Това е механизмът, в който търсим имена със съответната експертиза, каквито са хората тук, и за които имаме съгласие, че те биха били полезни и имат експертизата за съответната дейност", обясни той.

Ще има ясен механизъм за обсъждане и координация на назначения като заместник-министри, шефове на регулатори и др., подчерта и Мария Габриел.

"Много дълги бяха разговорите, преговорите - изключително тежки. Благодарна съм, че бяхме ръководени от това човекът, който наистина ще бъде на тази позиция, да е много изразен със своята експертиза. Човек, на когото обществото има доверие, че целите, амбициите, които си поставяме, наистина ще бъдат реализирани."

Макар и попитани двукратно, Габриел и Денков обаче не влязоха в детайли какво в конкретика искат да променят във върховния закон - Конституцията на Република България. А и каква е цената на договорката с ДПС.

Папката на Денков изпълнена, но Радев не я приема днес

Папката на Денков изпълнена, но Радев не я приема днес

Президентът е във Варна и нямал намерение да променя програмата си на пожар

Около час след изявлението на Денков и Габриел разговорите в Народното събрание продължиха и в една от почивките бе потвърдено, че Асен Василев няма да бъде вицепремиер.