Отиването на нови предсрочни парламентарни избори заедно с европейските през лятото е неподходящо. След изборите проблемите отново ще седят на масата - регулаторите и съдебната система няма да изчезнат от само себе си. Протягаме ръка към ГЕРБ и ако на колегите не им харесва, сме склонни да има друг документ, да има преговорни групи и да седнем и да говорим, защото ротацията наближава.

Toва заяви пред bTV Лена Бориславова, член на изпълнителния съвет на ПП-ДБ, за отхвърления от страна на ГЕРБ-СДС и ДПС меморандум за ротацията. Припомняме, че и вчера в извънредно изявление вицепремиерът и външен министър Мария Габриел обяви отказа си да подпише меморандума, който предлагат от парламентарната група на ПП-ДБ за ротацията в кабинета през март.

Денков: С Мария Габриел не сме разговаряли от три седмици

Денков: С Мария Габриел не сме разговаряли от три седмици

Единственият начин да не отидем на предсрочни парламентарни избори е да се седне на масата за преговори

Тя обясни, че ПП-ДБ не са поставяли ултиматум на ГЕРБ-СДС, а са ги поканили на разговор с конкретна преговорна рамка. Първият проблем е какво правим с регулаторите - онези органи, които определят цената на тока, парното, водата, как се управляват обществените поръчки. Регулаторите са голяма задача, от която не можем да избягаме, а да намерим формула, по която да се реши проблемът, посочи Бориславова. Вторият проблем е по отношение на зависимостите в съдебната система и цялото общество е потресено в последните месеци. Не можем да продължим съвместното управление, ако не можем да решим тези два проблема, изтъкна Лена Бориславова.

Тя иска да види каква е визията на ГЕРБ за регулаторите и искат ли да влязат политически лица в тях.

Атанасов зове ГЕРБ да се върнат на масата на преговорите без червени линии

Атанасов зове ГЕРБ да се върнат на масата на преговорите без червени линии

Да подготвим и да подпишем едно коалиционно споразумение

Бориславова призова ГЕРБ да кажат какво не им харесва в меморандума на ПП-ДБ.

Тя отказа да каже кои са министрите на ПП-ДБ и на ГЕРБ, но уточни, че вътрешният министър Калин Стоянов е бил предложен от формацията на Бойко Борисов. Не може ПП-ДБ да поемат цялата вина на ГЕРБ-СДС и взаимодействието им с ДПС. Трябва да е ясно кой какво решение предлага за държавата, настоя Лена Бориславова.

Тя няма колебания за това Николай Денков да е външен министър при една евентуална ротация.

Кирил Петков призова Борисов да сдаде регулаторите

Кирил Петков призова Борисов да сдаде регулаторите

Трябва да се окажем от контрол на регулаторите

Според нея ГЕРБ не трябва да бягат от отговорност за ротацията и да кажат дали става въпрос за регулаторите и плаващите мнозинства. ПП-ДБ предлагат да има консултации за ротацията преди да се стигне до гласуването ѝ в пленарна зала на Народното събрание. Лена Бориславова очаква и ГЕРБ да предложат механизъм за квотите в регулаторите.

Тя увери, че ПП-ДБ няма да приемат номинации на бизнесмена Спас Русев за медийните регулатори, а ще търсят най-добрите кадри.

По думите ѝ ключовият въпрос е не да се заменят хората на ГЕРБ-СДС и ДПС с хора на ПП-ДБ, а регулаторите да бъдат попълнени по правилния начин.