Управлението не е на всяка цена, но решението на ПП/ДБ остава да се подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ, с премиер Мария Габриел и с минимални промени в състава.

Този разговор, който в момента се води, е публично страдание от шпиц команда - типичен герберски маниер в опит публично всичко да се взриви. Такава оценка на последните два дни даде Лена Бориславова в студиото на Нова телевизия.

Според нея с този маниер ГЕРБ искат да предоговорят всичко, тъй като "апетитът идва с яденето". Бориславова обаче заяви убеденост, че ротацията ще се случи както е договорена и с минимални промени след оценка и анализ, който в момента се прави. По думите й, ако Делян Добрев действително има документ, в който да е записано това, което твърди, е щял вчера в студиото да дойде с документа и да го "размята публично".

Делян Добрев иска пълна промяна с ротацията

Делян Добрев иска пълна промяна с ротацията

Предвижда се Мария Габриел да бъде и премиер, и министър на външните работи

Бориславова обясни, че единствено МВнР е свободно и недоговорено, на практика е много тежко министерство и с двете войни и много ангажименти. Реално никоя цивилизована и европейска държава не си позволява такова съвместителство - премиер и външен министър, пък ако Мария Габриел и Николай Денков работят толкова добре заедно, не е ли логично огледално да си завъртят ролите, които имат в момента, обясни и попита Лена Бориславова. Тя посочи и че не участва в преговорите този път, но знае, че на масата ГЕРБ слагали имена на свои отявлени партийни функционери, включително бивши министри.

Без да посочва конкретни имена и министерства, Бориславова бе категорична, че промените в състава на кабинета трябва да са минимални и посочи друг коз, който могат да извадят от ПП/ДБ - оценката на работата на вътрешния министър Калин Стоянов, към когото имат отдавна забележки, а и в момента се трупат нови. Бориславова пита например защо се извършва чак сега, т.е. вчера вечерта, и повече от седмица след покушението обиск в заведението на Мартин Божанов - Нотариуса. За това закъсняло според нея действие на МВР Калин Стоянов трябва да даде своите отговори

По отношение на разговорите за сглобката и бъдещото правителство Лена Бориславова увери, че са си взели поука от ситуацията с Десислава Атанасова за Конституционния съд. Призна обаче и друго - реално на масата на преговорите се явяват и ДПС, непряко, но на практика като коалиционни партньори на ГЕРБ. 

Пеевски за Денков в МВнР: Това дори не трябва да бъде тема

Пеевски за Денков в МВнР: Това дори не трябва да бъде тема

ДПС няма да влиза в изпълнителната власт

Ако зависи от нас, няма да стигнем до избори, но не е лесно, не се харесваме и не си вярваме, заяви Бориславова.

Лена Бориславова отхвърли вайкането на ГЕРБ, че Мария Габриел е самотна "кукувица" в правителството. Има множество експерти, предложени лично от нея, ГЕРБ участват в управлението с областни управители, заместник областни управители, регулаторите и администрацията са техни.

По въпроса с регулаторите Лена Бориславова изтъкна, че разговорът трябва да бъде изключително сериозен и задълбочен, тъй като реално КЗК взима решения "по роднински" обвързани с ГЕРБ и не за първи път спорни. Именно чрез този регулатор може да се овладее целия бизнес в държавата, посочи Бориславова. 

Че ротацията в правителството ще се случи, въпреки телевизионните драми, бе убеден и депутатът Даниел Лорер. В студиото на бТВ той заяви, че е трудно да се водят коалиционни преговори по телевизията. От ПП-ДБ са на мнение, че ротацията предполага естествена смяна на двамата лидери - премиер и вицепремиер.

Лорер също посочи, че в управленската програма не е записано, че Мария Габриел трябва да има постовете на премиер и външен министър. Няма дилема дали здравният министър ще бъде сменен - той ще си тръгне. Министърът на електронното управление също трябвало да бъде сменен. Лорер обаче не каза обсъжда ли се смяната и на земеделския министър Кирил Вътев. Неговата политическа съдба ще бъде оставена на лидерите на правителството и на партиите.

Смяната на регулаторите ще бъде следващият коалиционен сблъсък, предупреди Даниел Лорер, според когото регулаторите трябва да бъдат избрани бързо, но и качествено.

В ПП-ДБ са горди за това, че използват всички възможни способи да влияят и на мнението на Брюксел, и на мнението на Вашингтон абсолютно открито в интерес на българските интереси. Важно е да се видят резултатите на българската външна политика, а не колко средства ще плати ПП-ДБ на лобисти в САЩ, коментира Лорер.

Кирил Петков иска Денков за външен министър след ротацията

Кирил Петков иска Денков за външен министър след ротацията

Обсъжда се как с минимални трусове да се осъществи ротацията