При спирането изцяло на партийните субсидии може да се стигне до завишена корупция в политиката, опасява се Димитър Шишков - депутат от Реформаторския блок.

Но регресивното намаляване на партийните субсидии би спестило на бюджета около 7 милиона лева годишно. Това той заяви пред БНР.

МФ да задържа до 20% от субсидиите на партиите, предлагат реформаторите

МФ да задържа до 20% от субсидиите на партиите, предлагат реформаторите

Над 6,5 милиона лева годишно щяло да се пести при субсидиите за партиите

Депутатът припомни, че намаляването на субсидиите е сред първите предложения на Реформаторския блок още през 2015 година.

Той коментира законопроекта. "Внесохме го през 2015 г. Тогава нямаше мнозинство, нямаше съгласие", заяви депутатът. По думите му изведнъж вече е започнало да се появява съгласие и мнозинство, но след референдума.

4 млн. лв. таван за партийните субсидии, предлагат отново от РБ

4 млн. лв. таван за партийните субсидии, предлагат отново от РБ

Димитър Делчев обяснява регресивната скала

Опасението на Шишков е, че приемайки партиите съвсем да се простят със субсидиите си, ще се получи неприятен ефект на корупция. "Ако няма субсидия, даваме нашите политици в ръцете на тези, които ще могат да ги купуват, тези, които имат пари. Ако оставим на един лев или без субсидии влизаме в много по-тежка ситуация - тогава само богатите ще могат да си купуват политици", заяви той.

Депутатите не си ограничиха субсидиите

Депутатите не си ограничиха субсидиите

Отхвърлиха предложението за таван

Това, което от Реформаторите предлагат, е за първите 150 000 гласа, които са нужни за влизане в парламента, партиите да получат по 11 лева на глас, както е досега.

Втората стъпка е с всеки следващи 100 000 гласа субсидията да се намалява съответно на 10 лв., 9 лв., 8 лв. и т.н., докато стигне 1 лев на глас, а за гласовете над 1 милион, големите партии да получават по 11 стотинки на глас. Според депутата това е справедливо и отговаря на очакванията на хората.

В предложенията си от партията му предвиждат по-строго отчитане на парите за сътрудници, на договорите за медийни кампании, командировъчните, дори за ремонтите, които се извършват, заяви още Димитър Шишков.