Европа ни каза същото, което ни каза миналата година. Бяха повторени всички тези констатации: че няма напредък; че няма осъдителни дела по високите етажи на властта; че продължават проблемите с отчетността на главния прокурор и структурните проблеми на съдебната власт; че проблемите със свободата на словото остават, включително през призмата на политическото, както и икономическото влияние.

Така коментира директорът на Института за икономически и международни отношения Любомир Кючуков за "Денят ON AIR" поредния доклад на Европейската комисия (ЕК).

Според него, българското обществено мнение отива доста по-напред в своята критичност спрямо съдебната система, отколкото самият европейски доклад. "Забелязва се известна неудовлетвореност. За пръв път българското действие изпревари европейските констатации", посочи той. Според Кючуков това е знак за търсене на промяна и търсене на реални решения в сфера, която се констатира като проблемна от ЕС.

Поредният доклад на ЕК: Борбата с корупцията буксува

Поредният доклад на ЕК: Борбата с корупцията буксува

Изказва се и загриженост за състава и функционирането на Висшия съдебен съвет

Документът, който беше разпространен днес, обхваща периода от публикуването на предишния доклад - 30 септември 2020 г. до края на април 2020 г.

Борбата с корупцията буксува, законодателните промени за отчетност на главния прокурор са в задънена улица и няма достатъчно свобода за медиите - това са констатациите му.

Прокуратурата оцени доклада като реалистичен. В позиция, разпратена и до медиите, от прокуратурата четат дадената от ЕК оценка на засилената дейност по разследване като удовлетворяваща и като потвърждение на приноса на Специализираната прокуратура за увеличение на делата срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

Прокуратурата посочва и че многократно е настоявала за законодателни промени, които да ограничат тежкия формализъм в наказателния процес, както и да се актуализира съобразно новите реалности наказателното законодателство.

Като положителна се приема и оценката за постигнатия напредък относно финансовото и кадрово обезпечаване на специализираното правосъдие.

От прокуратурата споделят препоръката на ЕК за въвеждането на изрична уредба на дейността по лобиране и очакват, че тези въпроси ще бъдат във фокуса на вниманието на представителите на законодателната и на изпълнителната власт.

Прокуратурата и занапред ще продължи да дава своя принос за реформата в съдебната система, като същевременно ще отстоява независимостта й като най-голямата гаранция за върховенство на правото в Република България, заявяват от прокуратурата.