"Посещението ѝ не е изненадващо. Просто идва при нейните служители да пита защо не се попълват делегираните прокурори. Това е едно рутинно посещение. Това, което е изненада, е нейното поведение - беше изцяло в кръга на нейната компетенция. До там се изчерпа посещението ѝ". Така коментира адвокат Людмил Рангелов визитата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за "Денят ON AIR".

Кьовеши иска експедитивно да ѝ изпратим още шест прокурори

Кьовеши иска експедитивно да ѝ изпратим още шест прокурори

Отказа да коментира Гешев и протестите, настоява да попълним квотата от европрокурори

Кьовеши, която официално встъпи в длъжност на 1 юни, е на двудневно посещение в България - първата й визита в европейска държава в новото й амплоа. В четвъртък тя се срещна с главния прокурор Иван Гешев и служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, а днес с четиримата избрани български европрокурори, както и с прокурорската колегия на ВСС. Припомняме, че при предходната процедура по избор бяха одобрени едва 4 от общо 10-те предложения за делегирани прокурори в Европейската прокуратура, предложени от наша страна.

Избрах да посетя България, защото състава на делегираните европейски прокурори не е пълен - те са само четирима, а трябва да са десет. А ако не можем да работим с пълен капацитет, няма как да бъдем ефективни, заяви Кьовеши.

"Трябва да се прецени много внимателно. Причината не е, че няма, а че има прекалено много. Ако се върнат поредните, това оставя впечатления, че ние в България нямаме подготвени кадри", коментира Рангелов това искане.

Адвокатът коментира и други актуални проблеми у нас, сред които и "черният списък" със санкционирани българи от САЩ.

"Напълно противоконституционен е, това е феномен. Доста по простички са нещата. Вашингтон кихна- София вдигна температура. Законът действа на територията на САЩ, доколкото финансовата система е обвързана с американската, могат да бъдат възбранени, запорирани сметки. Направихме това, което никой не иска от нас. Този закон действа за в бъдеще, ако някога са имали, това не означава, че със задна дата ще се действа. Тук в списъка има нещо шокиращо, една велика сила на 10 000 км от нас, налага санкции на една партия, която е регистрирана по всички правила на изборния кодекс", счита той.

Съгласно закона "Магнитски" са в ход санкционни действия по отношение на трима български граждани и 64 юридически лица. Други трима души ще бъдат обект на по-ограничен санкционен режим. Мерките се прилагат в контекста на усилията за ефективна борба срещу корупцията в България.

БНБ потвърди, че банките отказват плащания на санкционираните по "Магнитски"

БНБ потвърди, че банките отказват плащания на санкционираните по "Магнитски"

Българските банки стриктно спазват процедурите

В изявлението на САЩ Васил Божков е посочен като "известен български бизнесмен и олигарх", Делян Славчев Пеевски като "бивш народен представител", а Илко Димитров Желязков - "бивш заместник директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Санкции се разпростират и върху дружествата, които се притежават или се контролират от тези лица.

По отношение закриването на районните съдилища, той заяви, че по принцип ВСС може да взима такива решение, за да се осъвременява един проект. Зад официалната тези се крие един проект, който трябва да бъде реализиран и финансиран.

Да се запазят районните съдилища, поискаха магистрати на обсъждане за съдебната реформа

Да се запазят районните съдилища, поискаха магистрати на обсъждане за съдебната реформа

Да останат съдилищата и в граничните райони, искат от там

"Мнението на адвокатурата, на голяма част от съдиите и политиците съвпада - гражданите, които живеят в тези райони, ще бъдат с ограничен достъпът. Има в процесуалнозаконодателна част, има подсъдност, трябва да се променят текстове. Досега основните са районните, а след това - основните ще станат окръжните. Това не е същност на реформа да съдебна карта. По обсъжданията във ВВС аз виждам, че са готови да се отдръпнат от нея. Аз смятам че политическите партии също няма да позволят това да се случи", каза той.

Преди дни, БСП също се обяви срещу това решение. Министърът на правосъдието Янаки Стоилов е против, но няма никакви правомощия, тъй като решението се взема от ВСС, уточни соцлидерът Корнелия Нинова.