Приветстваме решението на Народното събрание да приеме промени в законодателството, предвиждащи увеличаване на санкциите за купуване на гласове. Това се посочва в изявление на посланика на САЩ Нанси Макълдауни, съобщи БНР.

Това решение ясно показва, че купуването на гласове е сериозно престъпление, смята Макълдауни.

Приемането на пакет от по-строги законодателни мерки би подобрило още повече избирателния процес, отбелязва посланикът на САЩ.

Ние приканваме всички политически партии към доброволно прилагане на допълнителните мерки, предвидени в Обществения договор за свободни и демократични избори в България, особено по отношение на прозрачността на финансирането на политическите партии, заявява посланик Макълдауни.

Ако бъдат приложени, тези мерки ще повишат доверието в избирателната система и ще бъдат в интерес на гражданите на България и на нейните демократични институции.

По-рано днес депутатите гласуваха завишаване на санкциите при купуване на гласове по време на избори. Глобата при купуване на гласове вече ще е от 10 000 до 20 000 и пет години затвор.

От една до три години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лева заплашва всеки, който си позволи чрез насилие, измама или заплашване да попречи на избирател да пусне вот, за избраната от него партия.