Потвърдена е необходимостта от подписване на договор за добросъседство между България и Македония. Това изтъкна посланикът на Македония у нас Благой Ханджиски, който се срещна в парламента с българската група за приятелство със съседката ни.

Посланикът припомни, че добра воля за подписването на такава спогодба е проявена не веднъж и то на премиерско ниво на срещи на Никола Груевски с българските му колеги Бойко Борисов и Пламен Орешарски. Готови сме във всеки момент да се проведе осмата среща на работната група на двете страни, на която домакин трябва да е България, обяви Ханджиски, като изтъкна, че македонците всеки момент чакат покана за нея от външното ни министерство.

Посланикът обаче се оплака от малкото публикации в българските медии за родната му страна, като изрази надежда да се положат повече усилия за присъствието на Македония в местната преса.

Ханджиски не пропусна да благодари на България за помощта и подкрепата, която сме оказвали на Македония от първия ден на нейната самостоятелност до ден днешен. Ценим конструктивния подход, увери той, като все пак се ожали, че вече пет години не е имало срещи между парламентарните шефове на двете страни. Най-сетне се движим в правилна посока, полагаме усилия, имаме добри резултати, оптимистичен е обаче дипломатът.

Той отчете политическата криза, през която родината му минава в последните месеци, но изрази доволство, че тя не е нито етническа, нито социална, което показвало, че Македония е финансово стабилна. По думите му, очакваният ръст на БВП за тази година от 4,1% е паднал на 3,5% заради кризата в Гърция, но ако там скоро бъдат набелязани мерки, то може годишният ръст в македонската икономика да е по-осезаем.

Виждаме приятел и партньор, ние сме с отворено сърце и душа за проблемите на Македония. Тя трябва да намери своя път към ЕС и НАТО, приветства посланикът пък лидера на групата за приятелство от българска страна, депутата Юлиян Ангелов от Патриотичния фронт.

Партийният му лидер Красимир Каракачанов, който също е част от групата, отбеляза, че България и Македония са не просто близки страни, а най-близките страни. Отношенията ни се спъват от наивни претенции спрямо историята на България, спрямо общата ни история, има едно нежелание да се отворим по модерен европейски начин към света, както например направиха Германия и Австрия, Румъния и Молдова, скастри Каракачанов македонската страна. Той гарантира, че България иска честни и открити отношения със съседката си, без да има „задни мисли и измислени проблеми".

Черно море ще бъде открито за Македония, когато тя стане член на ЕС, проектът Коридор №8 ще реши повечето икономически проблеми, които имате. Мисля, че има необходимата воля от София и Скопие той да бъде изграден, даде амбициозна заявка Каракачанов.