Френският президент Еманюел Макрон осъди в сряда "лъжите", разпространявани от руското правителство, за да се оправдае войната в Украйна. Но в същото време, той декларира, че Париж остава в контакт с президента Владимир Путин, за да се опита да постигне прекратяване на огъня.

Столтенберг: Путин разруши мира в Европа
Обновена

Столтенберг: Путин разруши мира в Европа

НАТО ще брани всеки сантиметър от територията си

Макрон, който ръководи европейските усилия за предотвратяване на войната, като посети Путин в Москва миналия месец и посредничи по телефона между украинския президент Владимир Зеленски и руския лидер, категорично обвини Кремъл за военните действия.

"Като предаде международните си ангажименти един по един, президентът Путин избра войната, заяви Макрон в обръщение към френския народ. Тази война не е конфликт между Запада и Русия, както някои биха искали да вярваме. В Украйна няма база на НАТО. Това са лъжи. Русия не е агресия, тя е агресорът. Тази война не е борба срещу нацизма, това е лъжа", добави Макрон.

Путин гарантира на премиера на Израел денацификация на Украйна

Путин гарантира на премиера на Израел денацификация на Украйна

Путин разговаря и с премиера на Индия, на него обяснява, че украински сили използват индийски студенти като жив щит

Макрон, който говори по-малко от два месеца преди президентските избори, на които тепърва ще обяви кандидатурата си, каза, че ще продължи да защитава ценностите и позицията на Франция в света.

Путин в разговор с френския президент Еманюел Макрон подчертава, че уреждането около Украйна е възможно само ако безусловно се вземат предвид законните интереси на Русия в областта на сигурността, съобщава пресслужбата на Кремъл.

През 2014 г. Русия включи Крим в своята територия в ход, който е заклеймен като незаконна анексия и непризнат.

Макрон тогава повтори исканията на международната общност за спиране на офанзивата на Русия в Украйна в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин в понеделник, съобщи офисът на Макрон.

Путин обяви условията за Украйна - първо неутралитет

Путин обяви условията за Украйна - първо неутралитет

Иска признаване на Крим и демилитаризация

Макрон също така призова Путин да спре всички удари срещу цивилни в Украйна, да запази цивилната инфраструктура и да осигури безопасен достъп до ключови пътища, особено на юг от Киев.