Няколко малки десни партии настояха за незабавната оставка на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание.  

Става въпрос за следните партии: ПП "Движение Демократично Действие - Д 3", ПП "Единна народна партия", ПП "Съюз на свободните демократи", ПП "Синьо единство", Български национален фронт - Чикаго, Национално консервативно сдружение "Десен профил" и Независимо дружество за защита правата на човека (основано 1988 г. от Илия Минев).

СДС скастри БСП, че реабилитира репресиите на БКП след 9 септември

СДС скастри БСП, че реабилитира репресиите на БКП след 9 септември

"Цялото лицемерие за реформираната БСП лъсна с пълна сила!"

Въпросните десни партии остро осъждат "явните опити напоследък за реабилитация на престъпния комунистически режим", като припомнят "погрешно пуснатата декларация" на БСП, в която "чудовищното престъпление срещу собствения народ - т. нар. "Народен съд", осъдил на смърт хиляди българи, беше определен като "неизбежно и необходимо правосъдие".

"Точно когато някой можеше да повярва на това обяснение за "погрешно пуснатия проект за декларация", нейният автор - заместник-председателят на ХХХХIV Народно събрание от БСП - г-н Валери Жаблянов - демонстрира арогантно и недопустимо отношение към жертвите на комунистическата диктатура", изтъкват десните партии.

БСП подкрепи Валери Жаблянов
Обновена

БСП подкрепи Валери Жаблянов

Въпреки публикуваната му лична позиция за Народния съд

"Не можем да си представим как наследник на националсоциалистите в Германия, 30 години след рухването на режима, би могъл от трибуната на техния парламент да определи неговите престъпления като "неизбежни и навременни", изтъкват още десните партии.

Те очакват от ГЕРБ да се "откаже от своите дългогодишни колебания по темата и ясно да застане на позицията за изучаване, осъждане и борба срещу насажданата носталгия по комунистическия режим, който е обявен за престъпен със Закон от 2000 година".