"Изявлението на председателя на ЦИК, че хората под карантина няма да могат да гласуват е пряко посегателство срещу Конституцията. Ако не могат да организират вота, да се обърнат към парламента за промени и да се въведе гласуване по пощата".

Тов заяви председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова пред bTV.

Тя е категорична, че вотът трябва да се проведе през месец март, както обяви президента Румен Радев. На въпрос дали тогава няма да е по-опасно заради развоя на пандемията, Манолова отново каза, че може да се въведе гласуване по пощата.

"Гласуването по пощата може да се случи, но властта много я е страх, защото тогава освен 50-те хиляди души в карантина, във вота по пощата ще се включат и гражданите зад граница, които няма как да бъдат контролирани", смята Манолова.

Румен Радев: Изборите да се проведат в срок - 28 март

Румен Радев: Изборите да се проведат в срок - 28 март

Трябвало да бъдат създадени всичките необходими условия за провеждането им

"Необходимо е час по-скоро да дойдат компетентни, смели, почтени управляващи, които могат да управляват здравната, икономическата и социалната криза. Това правителство изпусна кризите", подчерта тя.

Манолова определи помощта за бизнеса по време на пандемия като "мерки с огромен корупционен потенциал".

ЦИК: Изборите могат да се отложат с два месеца

ЦИК: Изборите могат да се отложат с два месеца

Но отлагането на изборите е в компетенциите на президента

"Ако искаш да кандидатстваш и да бъдеш одобрен, ти трябва да сключиш договор за поръчка с консултантска фирма, която ще ти осигури класиране", твърди Манолова.

По думите й тези фирми взимат комисионна от сумата. Манолова разкритикува също раздаването на бонуси.

"ЦИК цяла година не им стигна времето да организират поръчката за машинното гласуване, но си раздадоха бонуси, гласуваха си пари за телефони и пари за коледно парти. За коледно парти - 5000 лв., за телефони - 30 000 лв. Това е неморално", пояснява Манолова.

Осем кандидати искат да доставят машините за гласуване

Осем кандидати искат да доставят машините за гласуване

ЦИК отвори офертите за обществената поръчка