Омбудсманът Мая Манолова настоява на служителите на фалирали предприятия да бъдат изплащани по-високи обезщетения.

Искането на Манолова е обезщетението, което Фондът за гарантирани вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя отпуска, да се увеличи от две и половина минимални работни заплати на три и половина такива.

35 282 жалби са постъпили при Манолова за последните 3 години

35 282 жалби са постъпили при Манолова за последните 3 години

Институцията на омбудсмана е убедила всички, че тя е надпартийна

Манолова е депозирала молбата си до Народното събрание. Сред аргументите ѝ са жалби на граждани, които са получавали по-високи възнаграждения, но заради сега действащия и заложен за 2019 г. "таван", на практика тези работници не могат да бъдат адекватно и справедливо компенсирани.

"Типичен, но не изолиран, е случаят със служителите на дружеството "Ер Виа" ООД, които са с прекратени правоотношения и с неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения от бившия си работодател. Отнася се за служители - пилоти, стюардеси, инженери, технически персонал за поддръжка на самолети, хора, които полагат висококвалифициран труд и съответно са наети с високи по размер трудови възнаграждения", пише общественият защитник.

Само с промени работниците на фалирали предприятия могат да си получат парите

Само с промени работниците на фалирали предприятия могат да си получат парите

Омбудсманът иска спешно да се приемат предложенията

В писмото си до депутатите Манолова прилага и подписка от служителите на фирмата, която е в процедура по обявяване в несъстоятелност.

Тя също така изрично подчертава, че предложеното от нея увеличение по никакъв начин няма да повлияе или засегне бюджета на държавното обществено осигуряване, тъй като сумите във Фонда за гарантирани вземания на работниците и служителите не се формират от държавния бюджет, а са набирани солидарно от работодателите до 2010 година.

Манолова предупреждава, че увеличението няма да "натовари" и работодателите, тъй като и през следващата година не се предвиждат вноски от тяхна страна, заради внушителния ресурс във Фонда.

Мобилна приемна организира Манолова във влака София-Варна

Мобилна приемна организира Манолова във влака София-Варна

Омбудсманът слуша за банки, кредити, дългове и ЧСИ

Омбудсманът припомня, че "във Фонда за гарантирани вземания на работниците и служителите има събрани 257 милиона лв., от които през 2017 г., преди направените по инициатива на институцията на омбудсмана законодателни изменения, са изплатени на работници и служители около 800 хиляди лв. За 2018 г., след промяната, изплатените суми са за над 7 милиона лв.

Омбудсманът е категоричен, че предлаганото увеличение ще осигури по-адекватно и по-справедливо компенсиране на работници и служители от фалирали предприятия с по-високи по размер трудови възнаграждения, неполучили отработените си заплати и обезщетения от некоректен работодател.

Инспекцията по труда безсилна спрямо фалирал работодател

Инспекцията по труда безсилна спрямо фалирал работодател

В "Пикадили" не плащали заплати, осигуровки и отпуски