Позицията на омбудсман е изключително важна в държавата. Това е голяма отговорност. Това заяви пред bTV Диана Ковачева, която пое поста омбудсман, след като Мая Манолова подаде оставка и се включи в битката за кмет на София.

По думи на Ковачева Манолова и оставила сериозно наследство - една активно работеща институция, която реагира на проблемите на гражданите.

Тя посочи, че в момента има три важни проектозакона, предложени от омбудсмана, които тя ще продължи да настоява да бъдат разгледани. Важна тема щели да останат борбата срещу монополите и защитата на гражданите.

Според Ковачева фактът, че има успешни законодателни инициативи означавал, че има сътрудничество от страна на изпълнителната власт. Тя посочи, че 9 от общо 27-те внесени законодателни инициативи са били уважени.

Дияна Ковачева положи клетва за омудсман

Дияна Ковачева положи клетва за омудсман

Тя обеща да е там, където за проблемите на гражданите

Настоящият омбудсман изрази надежда, че и занапред ще има такова сътрудничество с Народното събрание.

Ролята на омбудсмана е такава - трябва да настоява и да очаква от институциите да му помагат, обясни тя.

Относно темата за отмяната на съкратеното производство при тежки престъпления Ковачева изрази мнение, че трябва да отпадне възможността с едно самопризнание да се избягва най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна.

По нейни думи в институцията е постъпила подписка от 5000 граждани, които настояват това да се случи. Тя обясни, че предложените от Министерството на правосъдието промени трябва да бъдат обсъдени, защото общественият интерес налагал промяна по отношение на тези процедури.

Диана Ковачева ще бъде и.д. омбудсман

Диана Ковачева ще бъде и.д. омбудсман

Тя беше министър на правосъдието в първия кабинет на Бойко Борисов