Депутатите приеха доклада от Комисията, разследваща полицейското насилие от протестите през 2020 г. След час закрито заседание заради поверителност и секретност на документите - гласуването бе единодушно - 123 гласа "за", а ГЕРБ и ДПС не участваха.

След заседанието Николай Хаджигенов, ИБГНИ, който бе и председател на комисията коментира, че имало включване от ГЕРБ по време на закритото заседание, но той не присъствал в залата.

"Комисията разкри доклад - най-ужасяващото покушение срещу правата на българските граждани и демокрацията изобщо, мащабите са ужасяващи, 130 имена в докладите, и други идентификатори... Не можем да споделим с вас, тъй като всичко е секретно, иначе бяха изнесени данни за доклада на народните представители, експертизи, запис от протеста на 13 август", каза той. Хаджигенов добави, че сред послушваните са журналисти, 4 граждански сдружения, купчина хора, занимаващи се с политика, не малка част в залата, 10 прокурори от СГС, генерал от резерва и БА, журналист от френска медия.

ГЕРБ: Хаджигенов станал адвокат на Бойко Рашков

ГЕРБ: Хаджигенов станал адвокат на Бойко Рашков

Няма данни за незаконни подслушвания

Това е кратката версия, останалото е секретно... Опит за убийство на демокрацията със законни средства - в цялото МВР са вършили престъпления с тези средства, поясни депутатът.

Няма нито една спазена процедура, нито една, категоричен е той.

Има целенасочена организирана престъпна дейност срещу българските граждани, обяви още Хаджигенов.

Мая Манолова определи доклада като "тежко и брутално доказателство срещу граждански права, правата на обикновени граждани, не на хора, които се занимават с партийна дейност, такъв може да е всеки от нас, а единственият грях, че са участвали в протестите срещу правителството на Бойко Борисов".

Българският "Уотъргейт" - секретна информация на листчета и доклади на ухо

Българският "Уотъргейт" - секретна информация на листчета и доклади на ухо

Хаджигенов: Има видеозаписи за унищожаване на документи във Вътрешна сигурност на МВР

Ние, за разлика от ПГ на ГЕРБ и Десислава Атанасова, не смятаме, че както е казала тя, няма проблем, можем да бъдем подслушвани. СРС-та за десетки граждани или просто участници в протестите, доказателства, че спецсъдилищата са използвани за бухалка спрямо гражданите и другомислещите. Прокуратурата искала, съдът разрешавал, без доказателства и мотиви, коментира Манолова. Тя попита дали Атанасова се е запознала с материалите в секретното деловодство, дали ги е прочела. Да, подслушвани са стотици мирни граждани, участници в протестите, би следвало да е видяла имената им, които са били огласени в зала, коментира още тя.

Арман Бабикян добави, че резултатите на комисията не са важни за определена политическа сила, те са важни за всички български граждани.

След тъжната новина за българската демокрация има и смешни неща, които ни накараха да се усмихнем, след като чухме доклада, забелязахме, че има ваш колега от телевизия със сръбски привкус, МВР не могли да установят коя е, не установили и лицето Арман...", коментира той.

Хаджигенов получил 3 харддиска от МВР за протестите от 2020 г.

Хаджигенов получил 3 харддиска от МВР за протестите от 2020 г.

Предоставен му е сериозен централизиран доклад и от МВР

Припомняме, парламентът създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от "Изправи се Бг! Ние идваме!", а самата комисия бе оглавена от депутата Николай Хаджигенов. Комисията ще работи в срок от три месеца. Освен разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи, комисията разследва и обстоятелствата с подслушването и следеното на протестиращи и членове на политически партии от опозицията.

Разпространените пубилчно от комисията кадри от камерите на Министерски съвет с побоя, който полицаи нанасят на протестиращи, предизвикаха председателят на НС Ива Митева извънредно заседание на парламента във вторник, 17 август, на което депутатите обсъдиха и в присъствието на бити протестиращи положението в МВР от 2020 г.

Бойко Рашков: Задколонието на полицаите граничи с престъпление

Бойко Рашков: Задколонието на полицаите граничи с престъпление

Вътрешният министър пита кой е дал картбланш за полицейското насилие