Срутището на 27-ми км на пътя към Рилския манастир е фрапантен случай на източване на публични средства. Това каза бившият национален омбудсман Мая Манолова, която е в Благоевград.

От "Изправи се.БГ" настояват за ревизия и на "Автомагистрали" и на "Монтажи". В държавната фирма "Монтажи" бяха налети 500 млн. лв. за ремонт на язовири, които така и не се случиха, обясни тя.

Пътят за Рилския манастир остава затворен
Обновена

Пътят за Рилския манастир остава затворен

За да се извърши допълнително обезопасяване след свлачището

В "Автомагистрали" са налети над 470 млн. лв. за свлачища и срутища. Ние бяхме в Смолянско, където хората се молят най-накрая тези пари да бъдат инвестирани за обезопасяване на свлачище по пътя Смолян-Мадан. Там не са започнати дейности.

За пътя към Рилския манастир видяхме, че дори когато се започнат (укрепителните дейности - б.р.), това е за реклама, не и за решаване на проблеми. "Автомагистрали" са черна дупка, в която потъват парите на българските данъкоплатци. Ще има ревизия в първите две дружества и това ще бъде първата проверка за това как без публичност и прозрачност са изхарчени милиони.

Христо Иванов за свлачището край Рилския манастир: Една "картичка" за 6 млн. лева се срути

Христо Иванов за свлачището край Рилския манастир: Една "картичка" за 6 млн. лева се срути

В този проект са вложени 6 млн. лева

От сдружението на Манолова са подали искане за достъп до обществена информация към АПИ, за да разберат как са похарчени 470 млн. лв. за обезопасяване на 74 свлачища и срутища в България. Реално до момента действия са предприети само за свлачището на 27-ми км за 260 м 6,5 млн. лева. Това е очевидна кражба - източване на пари от държавния бюджет без търг, без правила. На това трябва да му се сложи точка, каза Манолова.

Продължаваме разговорите с Партията на Зелените, целта ни е парламентарните избори. Ние сме Партньорска мрежа, в която се включват различни граждански организации, които стоят зад общи каузи, каза тя.

По думите й има множество граждански сигнали за застрояване в парк Бачиново и парк Ловен дом в Благоевград. Хората се притесняват, че ще бъдат унищожени кортовете и зелените площи. Става дума за частни терени. Общината е отговорна да запази зеления облик на този знаков за Благоевград парк.

Изпълнима е каузата Благоевград да стане зелен град. В България има пример, когато общината се намеси, че застрояването в зелените площи не се случва, обясни Манолова. Тя е поискала и членовете на ЦИК да върнат бонусите, разпределени м.г. и тази календарна година. 30 000 лв., за да си купят телефони, 120 000 лв. за да си плащат наемите в София.

По думите й, от обясненията на ЦИК пред президента (Румен Радев) те нямали намерение да изпълнят ангажиментите си към настоящите избори - да приемат правила, с които да стане възможно видеонаблюдението при броене на бюлетини или да въведат процедура за гласуване на карантинираните лица. Притесняват се да въведат текстове за гласуване на карантинирани, но нямат притеснение без текстове да си разпределят бонуси, възмути се Манолова.

Манолова обясни, че е завела 6 искови молби и съди "кафяви канали" за клевета за 300 000 лв. и се закани да има гражданско дело за всяка лъжа.